Ilyen a jó munkahely - ez a költő, a színész, a sportoló véleménye

2015.06.22. 18:44

A rossz munkahely megbetegít.

Karafiáth Orsolya költőnő, Mucsi Zoltán színész és Szivós Márton vízipólós elmondta, hogy szerintük mitől jó egy munkahely. A hirado.hu szavazásából kiderült, hogy a fizetés, a munkában való kiteljesedés, a stabilitás és az emberközpontúság a legfontosabb önöknek. A pszichológus szerint a rossz munkahely megbetegít. 

Ilyen a jó munkahely - ez a költő, a színész, a sportoló véleménye

Mucsi Zoltán Don Quijote szerepében a Szkéné Színház Don Quijote című előadásának próbáján 2015. április 28-án. (MTI-fotó: Szigetváry Zsolt)

Mucsi Zoltán szerint a jó munka az, amelyben örömét leli az ember és amellyel kicsivel jobbá tudja tenni a világot. Ezt a munkaadója megbecsüli, és lehetővé teszi, hogy meg is tudjon élni belőle. Lehet ez a foglalkozás a péktől, a masszőrön és az orvoson át az autószerelőig bármi. A jó munkahelyen az embert „megbecsülik, fontosnak érzi, amit csinál és valamilyen alkotó tevékenységet végez" – mondta el a hirado.hu-nak Mucsi Zoltán, aki, ha nem színész lenne, akkor gyerekekkel dolgozna, zenélne vagy írna.

Karafiáth Orsolya: Nincs hervasztóbb, mint a kötelező időket kitölteni

A költőnő szerint a jó munkahelyen mindenkinek megvan a pontos feladata, de a jó munkahely szabadságot ad. „Én a rugalmas munkavégzésre voksolok, nincs hervasztóbb, mint a kötelező időket kitölteni. Nekem eddig két munkahelyem volt életemben, mindkettő szuper volt: kötetlen munkaidő, világos feladatok, nyitott, kommunikatív főnökség” – mesélte Orsolya.

Ilyen a jó munkahely - ez a költő, a színész, a sportoló véleménye
Karafiáth Orsolya. (Fotó: Oláh Gergely Máté)

Fontosnak tartja továbbá, hogy a fizetés megfelelő legyen, mert úgy véli, a pénz motivál a munkára. „Ha nem motivál a pénz, nem vagyok munkára fogható, cinikus leszek és hamarabb elfáradok” - mondta. A költőnő szerint a régi rendszer hagyatéka az, hogy sokan úgy gondolják, a munkahely kötelező rossz és csak túl kell élni valahogy.

Ha költészet mellett dolgoznia kellene, Orsolya valami olyan szakmát keresne, amelyet űzve nem kell túl sokat gondolkodnia, hogy a szépirodalomtól ne vegye el a gondolatait, szívesen vezetne például művelődési házat is.

Szivós Márton: A hobbim a munkám

A  vízilabdázó a hirado.hu-nak nyilatkozva elmondta, hogy az uszodában nőtt fel, számára a hobbija a munkája. „A sportban nem létezik demokrácia, nálunk is van hierarchia, vannak lefektetett szabályok, elvárások, és mindenki pontosan tudja a feladatát, az uszodában családias légkör uralkodik, a hangulat nagyon jó, de ez nem megy a munka rovására” – mondta. Márton szerint a tisztelet, valamint a nyílt és őszinte kommunikáció is elengedhetetlen egy jó munkahelyen. „Azt gondolom, hogy csak attól lehet elvárni jelentős teljesítményt, aki mögött komoly munka és komoly tudás van” – fejtette ki a pólós.

Ilyen a jó munkahely - ez a költő, a színész, a sportoló véleménye

Szivós Márton 2013. augusztus 1-jén. (MTI-fotó: Kovács Anikó)

A vízilabdázónak, ha most kellene szakmát választania, és nem félne a vértől, akkor orvosnak tanulna. „Megfog az orvosi szakma szépsége és összetettsége” – mondta el a pólós azzal alátámasztva, hogy szereti a felelősséggel járó feladatokat.

„Magyarországon vízilabdásnak lenni nagy felelősség. Olyan sportágat űzünk, amelynek hagyományai vannak, s ezeknek a hagyományoknak és elvárásoknak nemcsak meg kell felelnünk, hanem egyre jobbnak és jobbnak kell lennünk, mert így tudunk az élvonalban maradni. Ez egy édes teher” - mondta a világbajnok pólós. Szivós Márton a jövőjét is az uszodában képzeli el: „Mindenképpen szeretnék a sportágban maradni, és később edzőként dolgozni.”

(A teljes cikk itt olvasható.)

.