Visszaesett a születések száma az Európai Unióban

2015.07.03. 11:10

Magyarországon is rossz a helyzet. Már csak három országot előzünk meg.

Az ezredfordulót követő emelkedés után a gazdasági válság hatására visszaesett a születések száma az Európai Unióban, és a csökkenő tendencia azóta is tart - írja a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elemzése alapján az mno.hu.

A statisztikák alapján azonban az is megfigyelhető, hogy az egyes tagországok között nagy az eltérés: míg Írországban és Svédországban 26 százalékkal több gyermek született 2013-ban, mint az ezredfordulón, addig Dél-Európában történelmi mélyponton van a születések száma.

Magyarország minden rangsorban visszaesett, az ezer lakosra jutó élve születések tekintetében már csak három országot előzünk meg a 28-ból.

Az Európai Unió északi tagállamaiban, valamint Franciaországban az anyák később vállalnak gyermeket, több a házasságon kívül született gyermek, mint Európa többi részén, ám ezekben az államokban mégis magasabb a termékenységi arányszám.

Visszaesett a születések száma az Európai Unióban

Ezzel szemben bár dél-európai országokban is az átlagosnál később szülnek a nők, itt azonban többnyire alacsony a termékenység. A kelet-közép-európai országokban alacsonyabb a nők átlagos életkora gyermekvállaláskor, mint Európa nyugati felében, ennek ellenére a termékenység szintje is alacsonyabb - áll a KSH tanulmányának legfontosabb megállapításai között. Az elemzés egyébként az Európai Unió 28 tagállamának termékenységét veti össze a 2000 és 2013 közötti időszak adatai alapján.

Az Európai Unió 28 tagállamában megközelítőleg 5,1 millió újszülött jött világra 2013-ban, 91 ezerrel, 1,8 százalékkal kevesebb, mint 2000-ben, és közel háromszázezerrel kevesebb, mint 2008-ban. Az időszak elején és végén is Franciaországban született a legtöbb gyermek, 775, illetve 780 ezer. A legnépesebb európai állam, Németország 2000-ben a még második volt a születések számát tekintve, ám mivel a vizsgált időszakban ez 12 százalékkal csökkent, így 2013-ra a harmadik helyre szorult vissza az Egyesült Királyság mögé, a szigetországban ugyanis százezerrel több baba született, mint az ezredforduló évében.

Az időszak végére Németország, Magyarország és Románia mellett a dél-európai országokat jellemezte a legalacsonyabb arányszám. A tagállamok rangsorában így Portugália 21 hellyel esett vissza, de 11 pozícióval csúszott hátrébb Dánia is. Az átrendeződés nyertese Csehország és Lettország, amelyek 17–18 pozícióval kerültek előkelőbb helyre.

Magyarországon 9,6-ről 9 ezrelékre csökkent az arányszám, amivel a 20.-ról a 25. helyre esett vissza az ország az uniós rangsorban, ezzel csupán Olaszország, Portugália és Németország van mögöttünk a tagállamok közül.

A vizsgálat során az elemzők vizsgálták a szülő nők életkorát is, és az alábbi eredményre jutottak: 

az adott időszakban 29-ről 30,3 évre emelkedett, ezen belül első gyermeküket átlagosan 28,7 éves korban vállalták a nők. Az Egyesült Királyság kivételével valamennyi országban emelkedett a nők életkora az első gyermekük születésekor, a legnagyobb mértékben azokban a tagállamokban, ahol korábban a legfiatalabb korra esett a gyermekvállalás.

Magyarországon 25,1-ről 27,7 évre emelkedett az anyák életkora az első gyermekvállaláskor, ezzel hazánk megtartotta pozícióját a rangsor első harmadában.

Még több részlet és az eredeti cikk itt olvasható.

 

.