Vakok Állami Intézete: 12 megyei irodából álló országos hálózatot hoztak létre

2015.06.18. 21:04

2016-ban 5 milliárddal növekszik a támogatás.

A Vakok Állami Intézete 1,2 milliárd forintos támogatásból 12 megyei irodából álló országos hálózatot hozott létre, hogy minél többen vehessenek igénybe olyan ingyenes szolgáltatást, amely önálló életvitelt tesz lehetővé. 

Magyarországon évente körülbelül négy-hatezren veszítik el a látásukat, de közülük csak kevesen élnek az elemi rehabilitáció lehetőségével. Ennek során a szakemberek felkészítik a látássérült embereket az önálló életvitelre. Céljuk, hogy a vak és alig látó emberek a lehető legkevésbé szoruljanak külső segítségre.

A 2012-ben indult kezdeményezés több elemből áll, a látássérültek rehabilitációja mellett segíti a velük foglalkozó szakembereket (mások mellett orvosokat, védőnőket, szociális munkásokat, pedagógusokat) is.   

Az Országgyűlés márciusban fogadta el egyhangúlag az Országos Fogyatékosságügyi Programot, és elkészült a program végrehajtásának első szakaszára vonatkozó intézkedési terv is. Mint írták, 2016-ban 5 milliárd forinttal növekszik a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására fordított támogatás.

.