A tavasz végére elkészül a fertődi Esterházy-kastély felújítása

2012.01.06. 17:35

A kormány Fertődre nemzetközi hírű klasszikus zenei képzőközpontot álmodik.

Fertődi kastély

Két ütemben, az Új Széchenyi Terv forrásaiból, mintegy 3,5 milliárd forint értékben valósul meg az ország legjelentősebb kastélyfejlesztése Fertődön, a második ütemnél tartó felújítási munkálatok várhatóan májusra fejeződnek be a világörökségi terület központjában - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) pénteken.

A minisztérium tájékoztatása szerint az Esterházy-kastély felújítási munkálatait Molnár Ágnes, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztéspolitikai koordinációért felelős államtitkára tekintette meg 2012. január 5-én.

Fertődi kastély

Az államtitkár a jövőben személyesen veszi szemügyre az országban zajló nagyszabású, több milliárdos fejlesztéseket, ennek a látogatássorozatnak az első állomása volt a fertődi projekt alakulásának megtekintése - közölte a tárca.

A kormány az Új Széchenyi Terv keretében további forrásokat kíván biztosítani az Eszterházy-kastély felvirágoztatása és valódi világhírű kulturális központtá alakulása érdekében.

Eszterháza kultúrtörténeti jelentőségéről és a jövőről szólva Molnár Ágnes a közleményben kiemelte: a kormány célja, hogy Fertődön nemzetközi hírű klasszikus zenei képzőközpontot hozzanak létre, mely méltó lesz az egykor itt élő és alkotó Joseph Haydn örökségének ápolására.

Fertődi kastély

A közel kétszázötven éves Esterházy-kastély évente csaknem 90 ezer látogatót vonz, az épületegyüttes állapota azonban nem tette lehetővé a látogatószám további növekedését. A kastély és környezete helyreállítása új munkahelyek létrehozását segíti elő, és megteremti a kulturális és turisztikai szempontból európai viszonylatban is kiemelkedő helyszínre és a Fertő-Hanság Nemzeti Parkba érkezők színvonalas fogadásának feltételeit - olvasható az NFM közleményében.
 

.