Tekenye és Mosonudvar: az őszi szavazáson két új település születik Zala és Győr megyében

2010.06.19. 09:34

 Az októberi önkormányzati választással két új település "születik": a Zala megyei Tekenye és a Győr-Moson-Sopron megyei Mosonudvar községgé nyilvánításáról szóló köztársasági elnöki határozatok az önkormányzati választás napján lépnek hatályba.

Sólyom László köztársasági elnök 2007 augusztusában hozott határozatot arról, hogy az önkormányzati és területfejlesztési miniszter előterjesztésére Zalaszentgrót város Tekenye településrészét a korábbi egyesítés megszüntetésével Tekenye néven önálló községgé nyilvánítja. 2010 januárjában az államfő arról határozott, hogy az önkormányzati miniszter előterjesztésére Mosonmagyaróvár város Újudvar településrésze Mosonudvar néven ugyancsak önálló község lehet.

Mindkét határozat a kihirdetését követő (általános) önkormányzati választás napján lép hatályba. Ez azt jelenti, hogy a 2010-es őszi önkormányzati választás napján az eddigieknél kettővel több, összesen 3.176 településen lesz önkormányzati választás októberben.

A két településrész községgé nyilvánítása azt is jelenti: Zalaszentgrót és Mosonmagyaróvár jegyzőinek tulajdonképpen úgy kell szervezniük a választási munkát, hogy mindenhol "külön kezelik" az új községeket. Külön kell megállapítaniuk az önkormányzati képviselő-testület létszámát, külön szavazóköröket kell kijelölniük, és külön jelöltek kerülnek fel a külön szavazólapokra.

Az egész választási procedúra végén két új képviselő-testület alakulhat meg. Sőt, amennyiben a (még nem önálló) településeken élők közül legalább harmincan szerepelnek a kisebbségi választói jegyzékben a választás kiírásakor, akkor még települési kisebbségi önkormányzatok is alakulhatnak Tekenyén és Mosonudvarban.
Csuzy Csaba, Zalaszentgrót jegyzője az MTI-nek elmondta, hogy a 2007-ben népszavazással újból az önállóság mellett döntő Tekenyén 486-an élnek. A jelenlegi szabályok alapján Tekenye lakói öttagú képviselő-testületet és polgármestert választanak majd az őszi voksoláson.

A leválást egy bizottság koordinálja, amely folyamatosan készíti elő azokat a megállapodásokat, amelyekről majd a megválasztott testületnek kell határoznia. Az újból teljes jogi és pénzügyi önállósságot élvező település képviselőinek arról kell dönteniük például, hogy önálló hivatalt működtetnek vagy valamelyik körjegyzőséghez csatlakoznak.

Ez utóbbi lehetőségre azonban 2012 januárjáig kell várniuk, ugyanis a jogszabályok szerint fél évvel a csatlakozás előtt jelezni kell a társulási szándékot, amely csak az ezt követő év elején válhat valóra.

Tarsoly Róbert, az önállósággal együtt járó teendőket koordináló bizottság tagja az MTI-nek azt mondta: Tekenyének a tervek szerint nem lesz önálló hivatala, polgármestere pedig társadalmi megbízatásban látná el a feladatát. Már felmérték a lehetőségeket, amelyek szerint Türje, Óhíd vagy Zalaszentgrót körjegyzőségéhez csatlakozhatnának, de a végső szót az eskü letétele után, az új képviselő-testület mondja majd ki.

Tekenyét 1984-ben csatolták az akkor várossá nyilvánított Zalaszentgróthoz. A "házasság" bő két évtizedig tartott, 2007-re azonban úgy ítélték meg, hogy miután a város költségvetéséből nem sok jutott a településnek, inkább önállóak lesznek.
Tarsoly Róbert azt is hozzátette: az állami normatíván felül más bevételre nem nagyon számítanak, és sajnos nincs semmilyen intézményük, így sem iskolájuk, sem óvodájuk. Mégis optimistán várják az újbóli önállóságot, mert más hasonló helyzetben lévő településen többnyire pozitívnak tartották a leválás utáni lehetőségeiket.
 

.