Hirdetés

Tibor, a medveárnyék-észlelés alanya

2016.02.02. 15:07

Ő Tibor, a kamcsatkai barna medve kifutójában a Mackófesztivál utolsó napján megtartott hagyományos medveárnyék-észlelésen a Fővárosi Állat- és Növénykertben 2016. február 2-án. 

A néphit szerint, ha a medve ezen a napon meglátja az árnyékát, vagyis napos idő van, elhúzódó télre kell számítani, ha viszont az idő borult, és nincs árnyéka a medvének, már nem kell sokáig várni a tavaszra.

Komoly véleménykülönbség van a magyar medvék között. Míg a Fővárosi Állat- és Növénykertben élő Romolus és Tibor kijött a barlangból és meglátta az árnyékát, addig Nyíregyházán Lolka és Volka ki sem dugta a fejét.

Meglátták az árnyékukat a budapesti medvék, így a népi időjóslás szerint hosszú tél várható - legalábbis a fővárosban. Viszont a nyíregyházi állatkertben, ha a két medve elő is bújt volna, a borús idő miatt az árnyékot nem vetettek volna. Ez arra utal, hogy bizony nagyon közel van a tavasz.

A hírtől aligha kell valakinek megrettennie. A medveárnyék alapú időjóslás ugyanis még a sok éves átlagokon alapuló hosszú távú előrejelzéseknél is bizonytalanabb.

(Hirado.hu)

Fotó: Kovács Attila (MTI)

.