Hol szánkózzunk Sopronban?

2015.01.29. 11:03

Néhány tipp a számunkra tökéletes pálya megtalálásához.

Most, hogy elkezdett havazni, végre előkerülhetnek a fészerből az eddig magányosan porosodó szánkók, bobok és csúszkák, s már indulhatunk is gyermekeinkkel vagy kedvesünkkel a szabadba.

Dombos, kanyargós fekvésének hála, Sopron bizonyos részei kiválóan alkalmasak a szánkózásra, így több helyszín közül is választhatunk időnktől és energiánktól függően.

Hol szánkózzunk Sopronban?

A Dalos-hegyi sípálya

A helyiek egyik legkedveltebb terepe, a soproni erdőben található Dalos-helyi sípálya, melyet a nevével ellentétben főként a szánkózók lepnek meg tél idején. Bár a tábla szerint a területen tilos szánkózni, ennek ellenére síelővel szinte soha, míg önfeledten csúszkáló gyerekekkel állandóan találkozni. A pályán az egykor még működő felvonó darabjai már csak díszként funkcionálnak, sajnos nem működik.

Hol szánkózzunk Sopronban?

Ennek ellenére soproniként és turistaként is érdemes (nem csak hóban) megtekintenünk. Egyrészt a buszmegállótól 10 perc alatt könnyen megközelíthető egy kijelölt úton haladva, a friss, erdei levegő pedig garantáltan lefárasztja a lurkókat, s egészséges is. Másrészt a széles és meredek pálya elegendő szánkózónak biztosít helyet, miközben úgy nyújt élvezetet, hogy nem kell autóktól tartani. Zsúfoltság esetén azonban érdemes odafigyelni, hogy elkerüljük a baleseteket és összeütközéseket. Nem utolsó sorban pedig lecsúszás előtt a dombon megéri körülnézni, hiszen csodálatos panoráma tárulhat a szemünk elé.

Hol szánkózzunk Sopronban?

Az erdei tornapálya egy szakasza

Ha úgy gondoljuk, a sípályán tömeg van, nem kell messze mennünk egy kis magányért. A kacskaringós utakon, például az erdei tornapályán kevesebb a nyüzsgés, közben pedig néhány légzőtechnikát is elsajátíthatunk. Az utak jól kitaposottak, a tornapálya tábláit követve pedig biztosan nem tévedünk el.

Hol szánkózzunk Sopronban?

A Szent István park

Egy másik helyszín a belvárostól mindössze 5-10 perces sétára található Szent István-park. Eléggé lejtős ahhoz, hogy élvezetes legyen rajta a szánkózás, ráadásul mindenki számára elérhető. Azonban a padok, bokrok és kőfalak miatt nem árt az óvatosság, ráadásul közvetlenül a park mellett több irányból is autók közlekednek, így csak akkor válasszuk ezt a helyet, ha nincs időnk vagy lehetőségünk félreesőbbet keresni.

Hol szánkózzunk Sopronban?

A Bécsi-domb

Végül egy szintén népszerű szánkópálya a Bécsi-dombi „katlan”. A Jereván lakótelep közelében található, ugyanakkor jól elhatárolt rész ideális a csúszkálásra. Olyan, mintha az ember egy nagy mélytányérban szánkózna. Felépítése miatt (bár közel van az autópályához) nem kell félni a járművektől, azonban oda kell figyelni a velünk szemközti oldalon lecsúszókra, mert könnyen összeütközhetünk.

Hol szánkózzunk Sopronban?

Galéria

Soprontélszánkó
.