Hirdetés

Hirdetés

érdekesség

Hajszál híján csődbe ment a Télapó

2015.08.29

Aktuális

200 ezer eurós adótartozása volt a finnországi Télapó Hivatalának.

A magyarországi ikerszépségverseny győztesei

2015.08.21

Láttad?

Az ercsi XV. Országos Ikertalálkozó szépségversenyének győztese, Bottka Henrietta és Nikoletta (k), első udvarhölgyei, Takács Bianka és Friderika (b), valamint a második udvarhölgyek, Józsa Anna és Fanni a Duna-parton 2015. augusztus 21-én. MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Wilhelmstein

2015.08.20

Láttad?

Wilhelmstein szigete a Steinhuder nevezetű tóban. Mindez Németországban, Alsó-Szászországban van. A tó egyébként roppan sekély, átlagosn mindössze másfél méteres mélységű. A sziget mesterséges, a rajta látható erődöt katonai iskolaként és állami börtönként is használták a múltban.  Most népszerű túristahely.

Kiderült, hogy rossz helyen van a greenwichi délkört jelző csík

2015.08.14

Láttad?

Évről évre turisták százezrei zarándokolnak a greenwichi Királyi Obszervatóriumba Nagy-Britanniában, hogy a keleti és a nyugati féltekét elválasztó kezdődélkörnél pózolva fényképezkedjenek. A meridiánt azonban rossz helyen jelzi a híres sárgaréz csík, amelynek valójában 102 méterrel keletebbre, egy parkban kellene lennie. Ott viszont csak egy szemetes áll. Csillagászok sürgetik, hogy jelölje új csík a greenwichi délkör pontos helyét. Washingtonban 1884. október 22-én kötötték meg az úgynevezett Meridián-egyezményt, amely egyetlen egységes kezdődélkört határozott meg valamennyi ország számára az aktuálisan létező sokféle kezdődélkör helyett. Ennek értelmében a Nemzetközi Fokmérési Szövetség 26 tagállama - köztük Magyarország - megegyezett abban, hogy a földrajzi hosszúságok számozását attól a délkörtől számítják, amely az angol greenwichi Királyi Csillagvizsgáló nagy délkörtávcsövén halad át. A Chester A. Arthur amerikai elnök által összehívott Nemzetközi Meridián Konferencián arról is határoztak, hogy a hosszúsági köröket a kezdőmeridiántól mint nulla foktól két irányba indulva 180 fokig számítsák, keletre pozitív, nyugatra negatív előjellel. A Földön minden helynek megvan a délkörhöz képesti kelet-nyugati meghatározása, a csík pedig elválasztja egymástól a bolygó keleti és nyugati féltekéjét. Esténként a kezdődélkört zöld lézerfénnyel kivetítik az égre. A híres a greenwichi csíkot sok magyar turista is felkeresi London külvárosában. (Fotó: Alon.hu) A kezdődélkörhöz kötötték egyben a greenwichi középidőt (GMT) is. A világon ehhez igazítják az időzónákat, az új nap, az új év és az új évezred kezdetét. A modernkori GPS-technológia azonban nyilvánvalóvá tette, hogy a 19. századi tudósok tévedtek, számításaikba pontatlanság csúszott: a kezdődélkör kijelölésénél figyelmen kívül hagyták a finom eltéréseket a gravitációban a délkörtávcső beállításakor. Ken Seidelmann, a Virginiai Egyetem kutatója a The Daily Mirror című brit tömeglapnak elmondta: "A technológia fejlődésével elkerülhetetlen volt, hogy változzon a kezdőmeridián helye. Talán új jelzést kellene feltüntetni a Greenwich Parkban". Az amerikai csillagásszal egyetért a greenwichi királyi csillagvizsgáló tudósa, Marek Kukula is. "Egy új csík jó ötlet, most ugyanis csak egy szemetes van ott" - jegyezte meg a The Independent című lapnak, hozzátéve, hogy a 102 méteres eltérés semmilyen hatással nincs az időzónákra, a térképszolgáltatóknak azonban lehet, hogy pontosításokat kell végrehajtaniuk.

A lázadó napraforgó

2015.08.11

Láttad?

Ha Szombathelyen robbanna egy atombomba ...

2015.08.06

Fókusz

Pont 70 évvel ezelőtt dobták le azt a bizonyos bombát Hirosimára. Egy történész most interaktív térképet készített. 

25-30 éves korunkban érdemes házasságot kötni

2015.08.05

Aktuális

Legalábbis ezt állítja egy friss felmérés.

London múzeumai a legnépszerűbbek

2015.08.04

Láttad?

 A londoni múzeumok a legkeresettebbek a Google keresőmotorjában egy kedden ismertetett felmérés eredményei szerint. A világ múzeumai közül a Google felhasználói a brit főváros Tudománytörténeti Múzeumára kerestek rá a legtöbbször - derült ki az internetes óriás és a londoni városháza kutatásából. A második és a harmadik helyen is londoni intézmény, a Természettudományi Múzeum és a British Múzeum áll. Ilyen is van a londoni Tudománytörténeti Múzeumban (Fotó: Alon.hu) A negyedik legkeresettebb a New York-i Metropolitan Múzeum, míg az ötödik a washingtoni Smitshonian Múzeum. "Lenyűgöző, hogy ennyien érdeklődnek a Tudománytörténeti Múzeum iránt, a felmérés eredményei újabb bizonyítékkal szolgálnak arra, hogy a brit múzeumok világszínvonalúak" - fogalmazott Ian Blatchford, az 1857-ben alapított Tudománytörténeti Múzeum igazgatója, hozzátéve, hogy szeptember 1-jén nyílik eddigi legnagyratörőbb kiállításuk, mégpedig az űrkorszak születéséről. A múzeumot évente 3,3 millió látogató keresi fel. Egy átlagos nap a British Múzeumban (Fotó: alon.hu) "London kétségkívül a világ kulturális fővárosa" - mondta a felmérés eredményeire reagálva a brit főváros polgármestere. A kutatás szerint a keresési lista élén végeztek a brit főváros színházai is. "A turisták egyre nagyobb számban látogatnak nagyszerű városunkba, amely egyedülálló kulturális élményekkel és látnivalókkal várja őket. Világhírű múzeumaink, galériáink, színházaink és egyéb játszóhelyeink vezetői fantasztikus munkát végeztek: nagysikerű kiállításokat és eseményeket szerveztek" - tette hozzá Boris Johnson. A Viktória és Albert Múzeum udvara (Fotó: alon.hu) A brit főváros ezekben a napokban a Viktória és Albert Múzeum Alexander McQueen-kiállításának sikerétől hangos: a vasárnap zárult tárlatot 21 hét alatt csaknem félmillióan látták, a néhai brit divattervező munkáiból rendezett kiállítás az utolsó két hétvégén éjszaka - este 10 és hajnali fél hat között - is fogadta a látogatókat, amire korábban nem volt példa. A hamarosan kezdődő őszi kulturális fesztiválra utalva Boris Johnson úgy fogalmazott: "ha utazást terveznek az elkövetkező hónapokra, Londont ne hagyják ki!".

Hol tart most a robotika?

2015.08.04

Láttad?

Sok év kutató-munkájával és 8 millió dolláros befektetéssel a világ vezető robotikai cégének sikerült leutánoznia két részeget, akik egy heverőt cipelnek.

Új NASA-fotó a Földről

2015.07.29

Láttad?

Ezt az űrfotót a NASA ma tette közzé. Mintegy 1,6 millió kilométer távolságból mutatja bolygónkat, azon belül is a nappali fényben fürdő Európát és Afrikát. A kép július 6-án készült. Kattintsanak rá a nagyításhoz!

A szörfös hétfője

2015.07.26

Láttad?

Ezek a hazugság legfőbb jelei

2015.07.24

Aktuális

Naponta 30-40 alkalommal is füllentünk.

Hullák, nők és martinik: Hogyan teljesítettek a James Bondok?

2015.07.24

Láttad?

Erősen nyári szezon lehet az Economist magazinnál is. A gazdasági elemzéseiről ismert lap munkatársainak ugyanis a görög helyzet elemzése mellett jutott idejük a James Bond-filmekre. Bár a történetek látszatra különbözőek, valójában nagyon hasonlítanak egymásra: a 007-es brit szuperügynök küldetése során elmegy valami egzotikus helyszínre, lepuffant egy vagon rossz fiút, nagy nehézségek árán, de mégis legyőzi a főgonoszt, így megmenti a világot a pusztulástól. Közben elcsábít néhány nőt és legurít pár martinit. Az újságírók most időt szakítottak arra, hogy számba vegyék, a James Bondot alakító különböző színészek az évek során hogyan teljesítették ezeket a feladatokat. A grafikából (amely nem tartalmazza az utolsó, Skyfall-filmet, amelyben Daniel Craig nem martinit, hanem – oh, borzalom – Heinekent iszik) kiderül, hogy egy filmre vetítve Pierce Brosnan nyírta a legnagyobb hatásfokkal a rosszfiúkat; és talán éppen ezért nem maradt ideje a nőkre. Daniel Craiget korábban elég jól lekötötte a martini (nem keverve, hanem rázva, ugye), a korai Bondok viszont a nőkkel bántak ügyesen. Ahogy arról mi is beszámoltunk itt a Láttad? rovatban, a napokban jelent meg az új James Bond-film előzetese. Majd ne felejtsük elszámolni a hullákat, a nőket és martinikat.

Különleges aszteroida halad el a Föld mellett

2015.07.19

Különös barátságok

2015.07.19

Láttad?

Állatok, akik fittyet hánynak a természet törvényeire.

Gumiból készült stresszlabda, mint Budapest-térkép

2015.08.28

Láttad?

Az augusztus 20-i budapesti tűzijáték képei

2015.08.21

Láttad?

Plüssmaci Kínából

2015.08.18

Láttad?

Nézegesse a régi idők hőségeit

2015.08.13

Aktuális

Mert már korábban is volt meleg Magyarországon.

Ez a hőség már a globális felmelegedés?

2015.08.08

Aktuális

Elképesztő: sztárok sztárhasonmásai

2015.08.05

Láttad?

Nem könnyű megkülönböztetni ezeket a sztárokat szintén híres hasonmásaiktól! A cikkbe kattintva még több elképesztő fotót láthat ezekről a párokról.

Nézz az égre fel! - Sopron, ahogy még nem látta (2. rész)

2015.08.05

Fókusz

Terek terítéken.

Kódfejtés

2015.08.04

Láttad?

A bombák előtt

2015.07.30

Láttad?

Ásványok, kőzetek és őskövületek kiállítás a Kámoni Arborétumban (2015. július 30-tól)

2015.07.27

Ilyen virágok nőnek Fukushimában

2015.07.24

Láttad?

Korábban bemutattuk a japán szellemváros egyedüli lakóját, most pedig egy arra járt Twitter-felhasználó fotóját osztjuk meg, amely azt mutatja, miféle virágok nőnek mostanában Fukushimában. A japán városban négy évvel ezelőtt – egy földrengés és egy cunami után – megsérült az atomerőmű, és nagy mennyiségű sugárzás szabadult ki. A környéket azóta lezárták, és folyamatosan tanulmányozzák a környezeti változásokat. A fotó szerint van mit tanulmányozni. Korábban: A japán szellemváros egyedüli lakója

A NASA talált egy "második Földet"

2015.07.24

Aktuális

Eddig sosem fedeztek fel olyan bolygót, mely ennyire hasonlított volna a miénkhez.

A Nyugat Királynőjével folytatódik a nosztalgiázás

2015.07.20

Fókusz

Képsorozat a 20. század Szombathelyének változásairól.

Időutazás a száz évvel ezelőtti Sopronba

2015.07.19

Fókusz

Gyönyörű, romantikus, egyszerűen csak retro.

Méhcsaládok száma Magyarországon (2000-2014)

2015.07.17

Láttad?