Hirdetés

Hirdetés

tudomány

A nők jobban emlékeznek a szavakra

2010.03.18

 Egy brit vizsgálat során nők és férfiak összehasonlításából kiderült, hogy az előbbiek sokkal jobb eredményt értek el az emlékezésben, igaz, a tanulmány kizárólag a szavak megjegyzésére korlátozódott.

Orwell látomása kezd beérni: a kutatók olvasni tanulnak az agyhullámokban

2010.03.16

 Kissé George Orwellt idézi a brit University College London idegkutatóinak vívmánya: mágneses rezonancia tomográfia (MRI) és számítógépes program segítségével képesek voltak nagy valószínűséggel megmondani, hogy kísérleti alanyaik három film közül épp melyikre emlékeznek.

Jön a biometrikus orrfelismerő rendszer

2010.03.02

A rendszer nagy előnye, hogy ezt a testrészt nehéz elrejteni.

Oscar, a macska, tévedhetetlül megérzi a halált

2010.02.05

Az idősotthon zárkózott cicája az utóbbi öt évben ötvenszer érezte meg a halál közeledtét. Sohasem tévedett.

Az intelligencia és annak mérése: Tények és érdekességek

2006.04.20

A kutatások szerint nem azok a legboldogabb és legsikeresebb emberek, akik a legokosabbak, hanem azok, akik életük fontos döntéseit - pályaválasztás, párválasztás, stb. - nem racionális alapon hozzák meg, hanem intuícióikat követve. Minél inkább képes erre valaki, talán annál boldogabb lesz. Interjú Rigó Péterrel, a Mensa HungarIQa felügyelő pszichológusával.

Magdeburgi félgömbök: Tudományos kísérlet Szombathelyen

2003.09.11

Eső, vákuum, hidegvérű lovak. A tudós polgármester és a semmi ereje. Kaptunk két félgömböt, meg okosabbak is lettünk. Kíváncsi diákok serege vett részt a híres tudományos kísérlet rekonstrukcióján.

A középkor 35 évesen kezdődik és 58 éves korig tart

2010.03.17

A fiatalság 35 éves korig tart, az öregkor pedig 58 évesen kezdődik, a közte lévő 23 év pedig a középkorúság időszaka - legalábbis a britek szerint, akik egy Európára kiterjedő, 40 ezer ember megkérdezésével készült felmérés keretében fejtették ki véleményüket.

Az eddigi legrészletesebb fotók a Mars legnagyobb holdjáról (képekkel)

2010.03.15

Az eddigi legrészletesebb fotókat küldte haza a Mars legnagyobb holdjáról, a Phobosról a Mars Express európai űrszonda - jelentette be hétfőn Párizsban az Európai Űrügynökség (ESA).

A macskatulajdonosok műveltebbek a kutyatartóknál?

2010.02.09

A macskákról régóta azt tartják, hogy okosabbak a kutyáknál, most ugyanezt állapította meg gazdáikról is egy brit tanulmány.

Az a csodálatos égbolt: a Macskamancs-köd (új fotó)

2010.01.22

Az Európai Déli Obszervatórium (ESO) ma tette közzé a Macskamancs-ködről (Cat’s Paw Nebula) készült új, csodálatos fotókat.

Feldmár András: Odafigyelés, hipnózis, LSD

2004.09.27

Ha találok a fűben egy halat, és látom, hogy az szenved, miért vinném orvoshoz vagy pszichiáterhez? Meg kell látni mi a baja, mire van szüksége: el kell vinni a folyóhoz. Nincs szüksége terápiára. Ugyanígy van az emberrel is. Miért nem csináljuk ezt a saját gyerekeinkkel? – kérdezte a Művészetek Házában a világ egyik legvitatottabb lélekbúvára. A kanadai-magyar Feldmár András főként LSD-terápiájával haragította magára a szakmát, mi viszont tátott szájjal hallgattuk.