Átadták a megújult szombathelyi Parkerdőt (képsorozattal)

2013.10.26. 17:09

Hende Csaba már a választási kampány szellemében mondta el beszédét, külön fejezetet szánva az új Haladás-stadion kényes kérdésének.

Szombathelyi parkerdő átadásaEgészen biztosan hangulatosabb és látványosabb lett volna a ceremónia, ha az az elmúlt hét bármelyik más napján zajlik.

Szombathelyi parkerdő átadása

Szombat délelőtt ugyanis a korábbi napok napsütése helyett köd és nyirkos aljnövényzet fogadja a – kötelezően vagy valódi érdeklődésből - megjelent vendégeket.

Szombathelyi parkerdő átadása

A parkerdő azonban még így a késő őszi nedvességben is szép, és a természet esztétikájának élményét tovább fokozzák azok a fejlesztések, melyeket a Szombathelyi Erdészetit Zrt. végzett a helyszínen, és amiért összejöttünk.

Szombathelyi parkerdő átadása

Bugán József vezérigazgató többek között arról beszél, hogy az erdőgazdaságok fontos szerepet töltenek be a vidék foglalkoztatásában, és akkurátusan felsorolja, hogy a  Szombathelyi Erdészetit Zrt. milyen közjóléti beruházásokat hajtott végre 2013-ben. (Lásd a cikk végén.)

Szombathelyi parkerdő átadása

Lazáry Viktor arról beszél, hogy a szombathelyi emberek életében mindig is fontos szerepet töltött be a Parkerdő, egyrészt mint mozgási lehetőség, másrész közösségteremtő erejénél fogva. Az alpolgármester köszönetet mond a kormánynak azért, hogy az kiadta a jelszót: a magyar erdőket meg kell nyitni a lakosság előtt, és azokban közjóléti fejlesztéseket kell végrehajtani.

Szombathelyi parkerdő átadása

Jung László, a Magyar Fejlesztési Bank ügyvezető igazgatója (az MFB gyakorolja a tulajdonosi jogokat a 22 magyar erdészeti részvénytársaság felett) egyrészt folytatja az erdők és közjó összekapcsolásának gondolatmenetét, másrészt „ékszerdoboz”-nak nevezi a szombathelyi zrt.-t annak fekvése, természeti adottsága, a munkatársak precizitása miatt.

Hende Csaba

Hende Csaba honvédelmi miniszter, országgyűlési képviselő először a Parkerdőhöz való személyes kötödéseit osztja meg a hallgatósággal, majd egy politikai beszédet tart, amelyből kirajzolódnak a leendő, vagy inkább már nagyon zajló kampány kommunikációs csomópontjai.

Szombathelyi parkerdő átadása

A miniszter listázza az emberi szükségleteket, és csatolja, hogy ezeken a területeken milyen fejlesztések zajlottak, zajlanak a térségben. Megemlíti az épülő 86-os utat, a járműipari központ  munkahelyteremtéseit, a SEK-en induló mérnökképzést, az Markusovszky kórház új tömbjét és az uszodától a Parkerdőig húzódó rekreációs övezet fejlesztését.

Szombathelyi parkerdő átadása

Hende külön, hosszabb fejezetet szentel a Haladás-stadion kérdésének, valószínűleg érezve, hogy ez a tétel a maga közel 10 milliárdos tételével roppant könnyen támadható, még akkor is, ha leválasztjuk a Hollandia-Magyarország 8-1-ről és a miniszterelnöki hobbiról.

Szombathelyi parkerdő átadása

Hende Csaba fontosnak tarja kiemelni, hogy nemcsak futballstadionról, hanem a Haladás 12 darab szakosztályáról van szó, ahol sok száz gyerek is sportol.  Erre költenek a 9 milliárdos összköltségből a következő évben 4,6 milliárdot. 

Szombathelyi parkerdő átadása

Igaza van annak, aki azt mondja, hogy annyi minden fontosabb dolog van – ismeri el a miniszter, majd azt magyarázza, hogy azokra a dolgokra többet is költenek. Az új 86-os például több mint 100 milliárd forint, 50 milliárd Sopron-Szombathely-Szentgotthárd vasútvonal, és a Markusovszky kórház is 12 milliárd forinthoz jut ebben a ciklusban.

Szombathelyi parkerdő átadása

Nem egymással szembeállítható dolgokról van szó, hanem végre fejlődik ez is, az is és amaz is Szombathelyen – hangzik el a színpadon.

Szombathelyi parkerdő átadása

A beszéd befejező részében a politikus odavág az ellenzéknek is. Az embereknek a műbalhék és lejárató-kampányok helyett a tényeket kell számba venniük, így azt is, hogy ebben a ciklusban Szombathely 124 milliárd forint fejlesztési forrás jutott - mondja.

Szombathelyi parkerdő átadása

Hende szerint mérget vehetünk arra, hogyha a mai ellenzék győz jövőre a választásokon, a folyamatban levő fejlesztések megállnak. A kampány pedig „nehéz és gusztustalan” lesz.

Szombathelyi parkerdő átadása

Az ünnepség részeként a VIP-csapat a Parkerdő bejáratánál  egy házi berkenyefát ültet el, majd átvágja a nemzetiszín szalagot.


A Szombathelyi Erdészeti Zrt. saját forrásból valósította meg a Parkerdő 25,2 milliós beruházását. Ennek elemei:

 • parkerdő bejárat
 • pikniktér (védőház, tűzrakó helyek, ülőgarnitúrák, hulladékgyűjtők)
 • központi pihenő (védőház, erdei tanterem, a tanösvény első táblája)
 • a 2450 m hosszú Cinege tanösvény
 • négy db erdei esővédő pihenőház létesült
 • felújításra kerültek 8,6 km hosszban a futófolyosó jelzései
 • túrakerékpáros nyomvonal (8,5 km) és turistaút lett kijelölve
 • parkerdei irányítórendszer (13 db irányító tábla, fán elhelyezett festések összesen 25,1 km hosszban) lett kialakítva
 • a parkerdő túraútvonalait csatlakoztatták a dozmati közjóléti feltáró- út hálózathoz.
 • az erdőterületen kívül a sportrét (füves-, kosár-, és röplabda pálya, továbbá 100 m- es négysávos futópálya, pingpongasztal és kettő db polyball állvány, 148 db cserje ültetése) és tornaliget (kerítéssel védett tornaeszközök) létesült, valamint a játszótér új játékokkal való bővítése
 • a parkerdei utak mentén összesen 415 köbméter, a parkerdőbe kilátogatókra veszélyt jelentő beteg és veszélyes fa lett eltávolítva
 • elsősorban az erdőterületen kívül, de az erdőben is kamerarendszer védi a közjóléti létesítményeket

 

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. 2013. évi közjóléti beruházásai:

 • Szakonyfalui vendégház felújítása: 45,3 millió forint
 • Ivánéi Vendégház: 19,2 millió forint
 • Szombathelyi Parkerdő felújítása: 25, 2 millió forint
 • Dozmati Parkerdő: 1 millió forint
 • Vasvár Szentkúti Parkerdő II. ütem: 9,9 millió forint
 • Farkasfai menedékház építése: 8 millió forint (2014-ben fejeződik be)
 • Jeli Arborétum akadálymentes sétány: 25 millió forint (2014-ben fejeződik be)
 • Himfai Parkerdő felújítása: 35,5 millió forint (2014-ben fejeződik be)
 • 2013- ban a költsége a beruházásoknak: 100,6 millió forint
 • 2014-ben a beruházások költsége 68,5 millió forint
 • Összesen: 169,1 millió forint
.