Hirdetés

Így készítsen terített asztalt méheknek

2016.04.05. 10:07

A gyümölcsfák virágzása után előfordul, hogy nem találnak elegendő élelmet.

Hirdetés

Mivel a gyümölcsfák virágzása után előfordul, hogy nem találnak elegendő élelmet a méhek, egy bécsi környezetvédelmi tanácsadó szervezet hasznos tippekkel segít, hogy miként varázsolhatunk a kertünkből vagy virágládánkból terített asztalt a számukra.

Már néhány virágcserép vagy balkonláda is elég ahhoz, hogy tavasztól őszig bőséges lakomával lássuk vendégül a méheket. Bármit is ültetünk beléjük, nagyon fontos, hogy őshonos növényeket válasszunk és egyszerű virágzatúakat, mert a dupla és tömött virágú fajták alig vagy egyáltalán nem tartalmaznak virágport. Arra is érdemes odafigyelni, hogy a palánták vagy magok bio termesztésből származzanak, mert a boltokban kapható növényeket gyakran kezelik a méhekre is veszélyes növényvédő szerekkel.

Arra, hogy mit ültessünk a méhbarát balkonládákba vagy kertbe, a bécsi környezetvédelmi és -tanácsadó szervezet, a „die Umweltberatung” most egy poszterrel válaszolt, amelyen a méhek számára élelmet kínáló fák, bokrok és virágok láthatók. Kora tavasszal például a csillagvirág, a fürtös györgyike, a krókusz és az alpesi hanga jelenthetik számukra a túlélést, valamint a húsos som, a mogyoró vagy a barka, amelyek már a gyümölcsfák előtt virágba borulnak.

Így készítsen terített asztalt méheknek

Jól bírja a nyári forróságot, és virágládában is jól érzi magát a levendula, a varjúháj és a sziklai ternye, és mágnesként vonzza a méheket számos fűszernövény is – mint a borágó, a zsálya, az izsóp, a kakukkfű és az újabban inkább oregánóként emlegetett szurokfű.

A kertek ágyásait harangvirággal, macskamentával, facéliával (mézontófű), búzavirággal és mályvával érdemes díszítenie annak, aki szeretne hozzájárulni a méhek túléléséhez.

A „die Umweltberatung” Tarka méhlegelők (Bunte Bienenweiden) című brosúrája itt tölthető le ingyen.

Forrás: Eurokomm - fotó: illusztráció - Pixabay

.