Tiltakozik a Greenpeace a heiligenkreutzi hulladékégető miatt

2010.06.17. 16:39

Az engedély szerint a több, mint háromszázezer tonna szemétnek akár felét is közúton, kamionokkal szállíthatják a helyszínre. A Greenpeace ezt hajmeresztőnek tartja - fogalmaz a szervezet közleményében.

A Greenpeace elfogadhatatlannak tartja a bécsi Umweltsenat heiligenkreutzi hulladékégetőre adott engedélyét, amely teljesen figyelmen kívül hagyta a helyiek és a környezetvédők ellenérveit - közölte a környezetvédő szervezet csütörtökön az MTI-vel.

Tömöri Balázs, a Greenpeace kampányosa szerint a most lezajlott környezeti hatásvizsgálat nem tárgyalta az égető szemétigényével kapcsolatos problémákat. Az égető kapacitása Burgenland teljes szeméttermelésének mintegy
tízszeresére van tervezve, s Ausztriában már most százezer tonna kihasználatlan égető kapacitás van. Így hatalmas mennyiségű szemetet kellene nagy távolságból a helyszínre szállítani, ami ellentétes azzal az elfogadott uniós elvvel, miszerint a hulladékot a keletkezéséhez minél közelebb ártalmatlanítsák.Az uralkodó szélirány miatt ráadásul a hulladékégető kibocsátott szennyező anyagai a közvetlen közelben fekvő Szentgotthárd városa, majd az Őrségi Nemzeti Park fölött fog elterülni. A Greenpeace a leghatározottabban kijelenti: az osztrák hatóságok támogatása ellenére az égetőmű nem épülhet meg, annak megakadályozására a helyi civilekkel együtt minden erőszakmentes eszközt be fog vetni.

A környezetvédő szervezet felhívja a figyelmet arra is, hogy az osztrák beruházásba sajnos kevés beleszólása van a magyar hatóságoknak, holott a negatív hatások többségére Magyarországon kellene számítani, a nyugati széljárás miatt. Az égető tervezett helyszínének környékén ráadásul a finompor-szennyezettség már most eleve az átlagérték felett van, köbméterenként 37 mikrogramm.

A Greenpeace 2008 óta folyamatosan kampányol a tervezett hulladékégető megépítése ellen, 2009 márciusában egy 40 aktivista részvételével szervezett akcióval hívta fel a figyelmet a problémára.

Még szerdán jelentette be a PRONAS környezetvédő civil szervezet, hogy az osztrák közigazgatási bírósághoz fordul, mert vitatja az ausztriai Heiligenkreuzba, az országhatárra tervezett szemétégetővel kapcsolatban lefolytatott engedélyezési eljárás törvényességét - közölte Soós Zoltán, a PRONAS elnöke az MTI érdeklődésére szerdán.

Más döntésben reménykedtünk, de nem ért bennünket váratlanul, hogy az osztrák környezetvédelmi tanács megerősítette a tervezett égetőmű elsőfokú építési engedélyét - mondta. Hozzáfűzte: a testület ugyanakkor egy 180 oldalas mellékletben szabott feltételeket az építtetőnek, a német nyelvű szakszöveg részleteivel kapcsolatban a PRONAS csak később tud majd érdemben nyilatkozni.

A független szakértőkből álló szerv (Umweltsenat) június 10-én hozott határozatot. Ausztriából és Magyarországról összesen 487 fellebbezés érkezett a burgenlandi tartományi kormány tavaly február 5-i első fokú engedélye ellen.
 

.