Hirdetés

Tizennyolc milliós bírság az adóellenőröktől a Nyugat-Dunántúlon

2010.09.06. 18:28

Hirdetés

Közel tizennyolc millió forint bírság kiszabása várható az adóellenőrök nyári akciója alapján a Nyugat-Dunántúlon - tájékoztatta az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatósága az MTI-t hétfőn.

Az augusztus második felében lezárult ellenőrzések megállapítása, hogy a "szokásosat meghaladja" azoknak az száma, akik nyugta- és számlaadási kötelezettségüknek nem tettek eleget. Az erre irányuló ellenőrzések során a vállalkozók több mint 44 százaléka "elfelejtett" nyugtát, illetve számlát adni. Egy Balaton parti akciójuk során pedig a bevételt eltitkolók, azaz a nyugtát nem adók aránya közelítette az 57 százalékot.

Az ellenőrzések a régióban működő, jelentős idegenforgalmat bonyolító adózókra terjedtek ki. Nem egészen egy hónap alatt 275 ellenőrzést végeztek a szakemberek a vásárok és a piacok környékén, továbbá a különféle nyári fesztiválokon, ahol a szezonális termékeket árusítókra fókuszáltak.

Változás a korábbiakhoz képest, hogy jelentősen visszaesett az alkalmi ( egyszerűsített) foglalkoztatás. Helyette a munkaadók napi 2-4 órás, állandó jellegű munkaviszonyra jelentik be a munkavállalókat. A foglalkoztatás szabályainak megsértése miatt tizenkilenc esetben üzletbezárásra kerül sor - ismertette közleményében az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatósága.