Több az álláskereső Vas megyében

2012.10.17. 15:17

Az álláskeresők 15 százaléka pályakezdő.

Az álláskeresők száma Vas megyében mérsékelten, mintegy 0,8 százalékkal nőtt szeptemberben az előző hónaphoz képest, éves összehasonlításban azonban a munkanélküliek aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 6,1 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 6,6 százalékról - közölte a Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja szerdán az MTI-vel.

Szeptemberben 7.283 álláskeresőt tartottak nyilván a kirendeltségeken, mintegy 60-nal többet, mint egy hónappal korábban.

Az elmúlt év szeptemberéhez képest a megye valamennyi térségében mérséklődött a munkanélküliek aránya. A legalacsonyabb, 5,2 - 5,4 százalék volt a mutató Körmend és Szombathely térségében, a legmagasabb pedig Vasvár környékén, ahol a munkanélküliek aránya meghaladta a 10 százalékot.
   
Szeptemberben 1.330 új álláskeresőt regisztráltak, közülük 1.042-en a munkaviszonyuk elvesztését követően jelentkeztek a kirendeltségeken, 288-an pedig pályakezdőként kerültek a regisztrációs rendszerbe.
   
A hónap során 1.271 álláskereső került ki a nyilvántartásból. Mintegy 60 százalékuk hosszabb távra szóló munkát talált, 10 százalékuk pedig rövid idejű munkavégzés, nagyrészt közfoglalkoztatás keretében tudott elhelyezkedni. A regisztrációból kikerülők 20 százalékának az együttműködés hiánya miatt szüntették meg a nyilvántartását.
   
A regisztrált álláskeresők több mint 30 százaléka alacsony iskolai végzettségű, 24 százaléka pedig betöltötte az ötvenedik életévét. A nyilvántartásban szereplők több mint 23 százaléka tartós munkanélküli. Szeptemberben az álláskeresők 22 százaléka részesült szociális ellátásban. 
   
A kirendeltségek segítségével állást kereső fiatalok száma június óta mintegy 380-nal nőtt. Szeptemberben több mint 1100 pályakezdő fiatalt tartottak nyilván a kirendeltségeken. A pályakezdő álláskeresők mintegy 20 százaléka az általános iskolából kikerülve, alacsony végzettséggel keres munkát, több mint 30 százalékuk szakközépiskolát végzett, és 10 százalék körüli a diplomások aránya.
   
A pályakezdő álláskeresők számának bővülését az Első munkahely garancia címmel szeptember elsején indított munkaerő-piaci program is befolyásolta, ugyanis a program keretében kizárólag a nyilvántartásban szereplő pályakezdő álláskereső első munkahelyhez jutását támogatják. A fiataloknak a program keretében legnagyobb számban a kereskedelem, a vendéglátás, a feldolgozóipar, valamint a közigazgatás területén kínáltak állást a munkáltatók.
   
Szeptemberben 985 üres állást jeleztek a kirendeltségeken a munkáltatók, mintegy 60 százalékkal többet, mint augusztusban. Az üres állások 44 százalékát Szombathely térségében, 20 százalékát Körmend vonzáskörzetében hirdették meg a cégek.
   
Az újonnan bejelentett állások 40 százaléka támogatott foglalkoztatási forma. A nem támogatott új állások mintegy 40 százalékát a feldolgozóipar, ezen belül élelmiszeripar, textil- és ruházati ipar, bőr és bőrtermék gyártása, fémfeldolgozás, további 13 százalékát a kereskedelem területéről jelentették be a gazdálkodó szervezetek.
.