Hirdetés

Akkori politikusok mesélnek a rendszerváltás utáni első szombathelyi képviselőtestületről

2015.10.23. 15:54

Huszonöt éve, 1990. október 23-án alakult meg.

Hirdetés

Bizonyára olvasóink közül is sokan emlékeznek 1990. október 23-ára, amikor megalakult a rendszerváltás utáni első szabadon választott önkormányzat Szombathelyen.

Azóta eltelt negyed évszázad, sok minden megváltozott, talán sok minden feledésbe is merült, Horváth Zoltán, Kozma Gábor és Boros Ferenc Nyitány című filmje segítségével viszont azok visszaemlékezései alapján idézhetők fel az események, akik tagjai voltak a közgyűlésnek.

1990-ben SZDSZ–Fidesz–KDNP-frakció irányította a megyeszékhelyt, az MDF itt ellenzékbe szorult. Alig telt el pár nap az új testület megalakulása után, máris az egész országot megbénító taxisblokád adta fel a leckét a városvezetőknek.

Az akkori közgyűlésbe választották Csermelyi Andrást is, aki 1990 előtt tanácstag, valamint tanácselnök-helyettes is volt. A korábbi állampárt, az MSZP színeiben pedig a 36 éves Ipkovich György egyedüliként foglalt helyet a képviselők között.

Akkori képviselők mesélnek a rendszerváltás utáni első szombathelyi közgyűlésről

A rendszerváltás utáni első képviselőtestület

Tudta ön, hogy a szombathelyi városháza egyik emeletének a folyosója a középiskolákat idézi? Szombathely újkori képviselőtestületeinek vezetői és tagjai vannak az ott található tablókon, 1990-től 2010-ig, akkurátusan, iskolásan. Erről szóló cikkünket itt olvashatja el.

„Szeretnék még egyszer olyan hangulatú társaságot látni, mint amilyen a miénk volt” – mondja a filmben Prugberger László.

Rába László így emlékszik: „Valahol hittem benne, hogy jó célt szolgálunk. Hiszen a diktatúra után jön a szabadság, valahol ezt érezte mindenki azokban az években. Jön egy szabad szellem, egy kibontakozás, Európát is jobban megismerhetjük, vagy talán oda is tartozhatunk majd.”

Aztán persze ahogy az országban, úgy Szombathelyen is alábbhagyott az eufória, dr. Telekiné dr. Adorján Erika a filmben arról beszél, hogy ő ezt két év elteltével érezte.

Erről árulkodnak Wagner András (SZDSZ) polgármester szavai is: „Nem hiszem, hogy Szombathelyen kicsiben le kellene képezni a parlamenti viszonyokat, hogy a kormánypártok és az ellenzék között egy egyre szélesedő árkot jelentő választóvonalat kellene képezni.”

A filmben megszólal dr. Szabó Gábor (Fidesz), Ipkovich György (MSZP), Rába László (KDNP), Hackenast Gusztáv (MDF), Prugberger László (MDF), dr. Telekiné dr. Adorján Erika (Fidesz, majd SZDSZ), Parais István (Fidesz), Kaczmarsky János (jegyző), Feiszt György (SZDSZ), Tóth Imre (KDNP), Csermelyi András (független, majd MSZP), Rakos Gyula (SZDSZ) és hangfelvételről Wagner András polgármester is.