Történelmi élménypark épül Sümegen

2011.12.14. 17:50

A Közép-dunántúli régió első történelmi élményparkját építik fel uniós támogatással Sümegen - jelentették be a projekt sajtótájékoztatóján szerdán.

A többi között középkori hadigépeket, történelmi játszóparkot és támadó török ostromtábort magában foglaló létesítmény közel 100 millió forintos beruházásához a Kapitány-Holding Kft. 50 százalékos, 46 millió forintos támogatást nyert az Új Széchenyi Terv turisztikai szolgáltatások fejlesztésére kiírt pályázatán - mondta Temesvári Balázs, a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója. Hozzátette: a kis- és középvállalkozások számára megnyílt új pályázat keretében Veszprém megye 15 turisztikai szolgáltatója összesen több mint 500 millió forint támogatáshoz jutott.

Jövő év júniusáig a sümegi vár tövében - annak szerves részeként - hadigépkiállítás, történelmi játszótér, török ostromtábor és egy ajándéküzletet magában foglaló látogatóközpont épül fel - ismertette a projektet Nelhübel Zoltán, a kivitelező cég képviselője. Tájékoztatása szerint az új létesítményben bemutatják azokat a 15. századi gépeket, amelyekkel egykor a középkori várakat ostromolták. Így Sümegen felépítenek három különböző fajtájú kőhajítógépet, egy ostromtornyot - amellyel a támadók feljutottak a várfalra -, és a tűzfegyverek közül is bemutatnak nyolc különböző méretű ágyúcsövet tüzérségi állásokban.

Nelhübel hangsúlyozta, hogy mindegyik haditechnikai eszköz működőképes állapotban tekinthető majd meg Sümegen, így alkalmas lesz igazi "lőporfüstszagú csatajelenetek" oktatási célú bemutatására is. A támadó török ostromtábor több mint tíz berendezett török vezérsátrat, tiszti sátrat és katonai sátrakat jelenít meg az érdeklődőknek. A történelmi játszóparkban 4-12 éves gyermekeknek alakítanak ki az uniós előírásoknak megfelelő korhű játékokat, mászókákat.

A város idegenforgalmának növekedéséhez is hozzájárul a sümegi létesítmény, amelyben a látogatók eddig csak a történelemkönyvekből, vagy régi filmekből ismert középkori eszközökkel ismerkedhetnek majd meg - mondta Lasztovicza Jenő, a Veszprém megyei közgyűlés elnöke. Hangsúlyozta, hogy a projekt új munkahelyeket teremt. Rátosi Ferenc, Sümeg polgármestere arról beszélt, hogy a város legnagyobb idegenforgalmi attrakciója a vár és környéke, s az új beruházás a Veszprém megyei kisváros bel- és külföldi hírnevét is öregbíti.
 

.