A totyogós meg a többiek - Elmélkedés a nyaralás kapcsán

2017.06.26. 08:15

Nyaraláskor a két legfontosabbnak tartott szempont (hova és mikor) csak részben elegendőek ahhoz, hogy minden a megfelelő mederben csordogáljon.

 

Szerencse kell az időjáráshoz például, ráadásul ezzel nem is lehet nagyon mit kezdeni, ha július végén vacak az idő, akkor megszívtuk és kész.

Van sok elem azonban, ami rajtunk múlik. Ilyen például a helyszín megfelelő kiválasztása. Itthonról gyakran minden szép, a szervezéskor az ember belemegy olyan megoldásokba is, amik már eleve gyanúsak és kompromisszumnak tűnnek. Nem szabad.

A szállás

A katalógusokban olykor csábító fotókkal megjelenő apartmanok és szállodák rémálommá is válhatnak érkezéskor. Kiderülhet, hogy a kiemelt szövegben a tengertől való távolság ugyan igaz, csak éppen elfelejtették közölni, hogy a tengert amúgy csak egy három kilométeres sétával, vasútátkelőn át tudjuk megközelíteni. Az ilyen ajánlatoknál meg kell tanulni a sorok között olvasni.

Ha valamiről nem írnak, az általában nincs is. Ha a tengertől való távolságot adják meg, az még nem jelenti azt, hogy a közelben van a strand is. Ha nem írják mekkora a terasz, akkor leginkább nincs terasz, vagy igen kicsi. Ha pedig nem írják le, a közelben való parkolási lehetőséget, akkor bizony járhatunk úgy, mint mi egy olasz nyaralásunk alkalmával. Az autónk csak egy kb. 2 km-re levő piactéren tudott parkolni. Mit mondjak, nem volt őszinte a mosolyom, mikor otthagytam.

Ha nyaralásaink során találunk szép helyet, akkor bizony fel kell írni a címet, el kell kérni a tulaj elérhetőségeit és legközelebb célzottan ott foglalni, vagy ajánlani barátainknak. Nincs annál lehangolóbb, mint ülni egy sötét, terasz nélküli lyukban 3 km-re a tengertől és azon keseregni, mennyire jó helyen nyaralhattunk volna egy körültekintőbb választással.

A társaság

Az, hogy társasággal, vagy magunkban megyünk szintén a saját döntésünk. Itthon jó poén lehet egy baráti családot választani, de a hamar a visszájára fordulhat a dolog, mikor miattuk kell éjjel 1-kor indulni, vagy ha zsinórban negyedszer várunk a másik családra másfél órát a tűző napon, esetleg ha a strandon az aznap a gyermek által kisírt huszonhetedik sárkányos lufira várunk velük. Láttam már régi barátokat évekig nem beszélni egymással egy közösen eltöltött nyaralás miatt.

A totyogós program

A nyaralás programjait hasonló felelősséggel kell megszervezni. Szinte mindenki előadta már az esti totyogóst, amely azt a programot jelenti, mikor besétálunk a nyaralótól a városba, vagy faluba, ahol aztán a hozzánk hasonlóakkal együtt tyúklépésben tipródunk a tömegben órákon át. Ugyanezt több családos verzióban előadva fokozni lehet az élvezeteket, mivel mindenki és mindenkinek a gyermeke más pénznyelő alkalmatosságot szúr ki magának, ami miatt nekünk még várakozni is kell. Bónuszként ilyenkor gyermekeinket is be kell fizetni ezekbe majd, ami még emeli a felhasználói élményt.

Extra költségek

Amikor pedig árat kalkulálunk, akkor gyakorlatias szempontokat is figyelembe kell venni. Ha messze a strand, vagy a közeli strand nem megfelelő, gyakorlatilag le kell költöznünk egész napra egy megfelelő partszakaszra ennek minden nyűgével együtt. Mehetünk naponta autóval is, ami külön költség. Ilyenkor vagy jó magyar szokás szerint hűtőtáskákkal strandolunk, vagy pedig mindent a strandon vásárolunk vállalva ennek minden költségét.

Bár mit is számít a pénz,ha egyszer nyaralunk, nem igaz?

.