Kedden a bicikliverseny miatt nem lesz egyszerű közlekedni Szombathely belvárosában

2015.08.01. 14:51

Viszont látványosnak ígérkezik.

Hirdetés

Ahogy arról lapunk is beszámolt, újjáéled a Tour de Hongrie kerékpáros körverseny, amely Szombathely számára különösen érdekes, hiszen szerdán (augusztus 5-én) a nemzetközi mezőny (11 ország 16 csapata, összesen 96 kerékpáros) innen vág neki a 700 kilométeres távnak, melyet hat nap alatt teljesítenek.

Az első, 108 kilométeres szakasz Szombathelytől Keszthelyig tart, és szűk három óra alatt teszik meg a versenyzők.

Íme a részletek.

Tour de HongrieUgyanakkor már kedden délután már „prológ” van Szombathely belvárosában.

Ez egy rövid, 1,2 kilométeres távot jelent. A versenyzők egyesével és percenként indulnak az Iseumtól, a Thököly utcán elmennek a Borostyánkő áruházig, onnan a Szent Márton utcán keresztül a Fő téri célig hajtanak.

Tour de Hongrie

Mindez délután ötkor kezdődik, de nagyközönségnek szóló programok (szabad bringázás a pályán, amatőr futamok, bemutatók stb.) már koradélután elkezdődnek. (Részletek a Vas Megyei Kerékpáros Szövetség honlapján.)

Minden azt is jelenti, alaposan átrendeződik a megyeszékhely belvárosának autós és buszos közlekedése.

Augusztus 4-én (kedden) 

Útlezárások 2015.augusztus 4-én 10.00 – 21.00 óra között:

 1. Kossuth Lajos utca 6. szám előtt a Főtér felé – behajtás taxik, a Tour de Hongrie versenyrésztvevők (csapatautók, szervezők, pályaépítők) részére,
 2. Thököly Imre utca – Mátyás király utca körforgalomban a Thököly Imre utca felé
 3. Batthyány téri körforgalomnál a Thököly Imre utca felé – behajtás a belső zárásig engedélyezett Zeneiskola mögötti parkolóba ott lakók, dolgozók részére és árufeltöltés esetén,
 4. Aréna utca - Zrínyi Ilona utcai kereszteződésben a Thököly Imre utca felé – behajtás a belső zárásig engedélyezett ott lakók, dolgozók részére és árufeltöltés esetén,
 5. Thököly Imre - Hunyadi János Szent-Márton utcai kereszteződésben a Wesselényi Miklós és a Thököly Imre utca felé,
 6. Szent-Márton utcában a Wesselényi utca felé – kihajtás biztosítása a parkolóból

A külső zárással érintett területeken korlátozottan (ott lakók, dolgozók, árufeltöltés, stb.) a behajtás és a kihajtás engedélyezett 10:00 és 13:00 óra között. Ezt követően a fenti kivételeken kívül 13:00 és 19:15 óra között a forgalom teljes tiltása van érvényben. 19:15 és 21:00 óra között a ki- és behajtás korlátozottan engedélyezett.

Belső zárás

 1. Thököly Imre utcai körforgalom előtt a Városháza hátsó kijáratánál,
 2. Rákóczi Ferenc utcában a Zeneiskola mögötti parkoló bejárata után, a Thököly Imre utca felé,
 3. Zeneiskola mögötti parkolóból az ISIS Irodaház mögötti kijárat a Thököly Imre utca felé,
 4. Thököly Imre utca McDonald’s mögötti parkoló – kihajtás 14.00 óráig az Aréna utca felé,
 5. Thököly Imre utca Okmányiroda mögötti parkoló – kihajtás 14.00 óráig a Kiskar utca felé,
 6. Aréna utcában a 8-as számú kapubejárója után ház után a Thököly Imre utca felé.

A belső zárással érintett területeken a gépjárműforgalom TILOS 10:00 és 21:00 óra között!

Parkolási korlátozások

A Tour de Hongrie augusztus 4-i programjának megvalósítása érdekében a Thököly Imre utca mindkét oldalán, a Hunyadi János utca és Rákóczi Ferenc utca között a parkolás tilos! A gépjárművek tulajdonosait a lezárás napját megelőzően a gépkocsikra helyezett értesítésekkel is tájékoztatjuk.

A Thököly Imre utcában az Okmányiroda mögötti parkolóba augusztus 4-én 10:00 órától 21:00 óráig a behajtás tilos. A kihajtás korlátozottan, a Kiskar utca felé 14:00 óráig engedélyezett, ezt követően, a verseny végéig a kihajtás tilos.

A Thököly Imre utcában a McDonald’s mögötti lévő parkolókba augusztus 4-én 10:00 órától 21:00 óráig a behajtás tilos. A kihajtás korlátozottan, az Aréna utca felé 14:00 óráig engedélyezett, ezt követően, a verseny végéig a kihajtás tilos.

A Szent-Márton utcában a tömbházak előtti nagyparkolóba a behajtás 10:00 óra után tilos, a kihajtás folyamatosan engedélyezett a Wesselényi utca felé.

A Szent-Márton utcában a Borostyánkő Áruház előtti parkolókba a behajtás 10:00 óra után tilos, a kihajtás a Wesselényi utca felé 14:00 óráig engedélyezett. 14:00 óra és 19:15 között a ki- és behajtás tilos, 19:15-től a kihajtás a Wesselényi utca felé engedélyezett.

Az útzárak, forgalomterelések, parkolási korlátozások legkésőbb 2015. augusztus 4-én 21:00 órakor megszűnnek!

Augusztus 5-én (szerdán)

A Tour de Hongrie verseny rajtja 2015. augusztus 5-én a Fő téren lesz. A verseny ún. lassú rajttal indul, amelyben a mezőnyt rendőrségi autó vezeti fel és zárja.

A versenyzők a Főtérről 15:30 órakor rajtolnak és a Bejczy Imre utca – Thököly Imre utca – Hunyadi János utca – Szent-Gellért utca – Csaba utca útvonalon az E65 (86-os) úton haladnak Vép irányába.

Az útvonalon a felvezető és záró autó mellett, rendőrségi motorosok biztosítják a mezőny áthaladását az egyes kereszteződéseken és körforgalmakon. Általános forgalomkorlátozás nincs érvényben, de az áthaladó mezőny érdekében a rendőrök a forgalmat lassíthatják, vagy rövid időre megállíthatják.

A mezőny 15:40 órakor ér a Vépre vezető 8443-as jelű út elejére. Itt rövid megállást követően elrajtol a mezőny, és az úttest félpályáján halad tovább rendőri biztosítással a keszthelyi célig.

Változások az autóbusz közlekedésben

Az ÉNYKK Zrt. értesíti a Tisztelt Utazóközönséget, hogy a Tour de Hongrie magyar kerékpáros körverseny 2015. augusztus 4-i szombathelyi versenynapján az útlezárások ideje alatt 10:00-21:00  óra között az érintett helyi, regionális és szerződéses autóbuszjáratok az alábbiak szerint közlekednek.

A Thököly Imre utcában közlekedő helyi, regionális és szerződéses autóbuszjáratok a Városháza, Aluljáró (Thököly u.) elnevezésű megállóhelyeket, a Rákóczi F. utcában közlekedő helyi autóbuszjáratok a Batthyány tér elnevezésű megállóhelyet nem érintik.

A helyi menetrendszerinti autóbuszjáratok – az 1-es, 6-os, 30Y-os vonalak kivételével – a Mátyás király u. – Szent Flórián krt. – Hunyadi út útvonalon közlekednek és valamennyi kijelölt megállóhelyen megállnak.

Az 1-es és 6-os vonalszámú menetrendszerinti autóbuszjáratok a Rákóczi F. utca – Zrínyi I. utca – Hunyadi út útvonalon közlekednek és valamennyi  kijelölt megállóhelyen megállnak.

A 30Y-os vonalszámú menetrendszerinti autóbuszjáratok a Vasútállomás –Szelestey L. u. /Széll K. u. – Petőfi S. u. útvonalon közlekednek és valamennyi  kijelölt megállóhelyen megállnak.

A regionális és szerződéses autóbuszjáratok az Aluljáró (Szent Márton utca) elnevezésű megállóhelyeken állnak meg.

Fotó: TourdeHongrie.hu

.