Hirdetés

Tovább csökkent a bűncselekmények száma Vasban

2010.02.25. 14:21

A Vas megyei rendőröknek minden emberölési ügy tettesét sikerült kézre keríteniük. Kevésbé jó hír, hogy emelkedett a halálos balesetek száma.

Vas megyében tavaly 14,5 százalékkal csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma és ezen belül ugyanennyivel csökkent a vagyonelleni bűncselekmények száma is 2008-hoz képest - közölte az elmúlt évet értékelő sajtótájékoztatóján Halmosi Zsolt, Vas megye rendőrfőkapitánya.

A dandártábornok a 2009-es év legfontosabb rendőri eredményének azt tartja, hogy Vas megyében csak elvétve követtek el olyan bűncselekményeket, amelyek erőszakosságuk, brutalitásuk miatt negatívan befolyásolták volna a lakosság biztonságérzetét és a rendőrségbe vetett bizalmát.

A főkapitány tájékoztatása szerint a megyében nem következtek be leszámolásszerűen elkövetett jogsértések, nemzeti kissebségek sérelmére etnikai hovatartozásuk miatt elkövetett bűncselekmények, és a szervezett bűnözői tevékenység is csak a kábítószer-bűnözés területén volt kimutatható.

Halmosi Zsolt elmondta: a megye rendőrei büszkék lehetnek arra, hogy az elmúlt évben minden emberölési ügy tettesét sikerült kézre keríteniük, az előző évhez képest 6,3 százalékról 21,1 százalékra emelkedett az autólopások nyomozásának eredményessége.

Ismertetése szerint 2008-hoz képest 24,1 százalékkal emelkedett Vas megyében a kábítószerrel való visszaélések száma, ez azonban azt is mutatja, hogy ebben a bűncselekmény-csoportban is egyre inkább nő a felderítés hatékonysága.
Az évértékelő sajtótájékoztatón kiosztott írásos beszámoló szerint a megyében csökkent a gazdasági bűncselekmények száma.

A közrend elleni cselekmények száma szintén csökkenő tendenciát mutat, a garázdaságok túlnyomó része pillanatnyi nézeteltérésből, a konfliktushelyzet rossz kezeléséből, valamint a sértett, illetve az elkövető ittas állapotából eredt, de egyre gyakoribbak a minden előzmény nélküli, ad-hoc esetek is.

A közlekedésbiztonság helyzetéről szólva szintén kedvező folyamatokról számoltak be a vasi rendőrök, hiszen 13 százalékkal csökkent a megyében a személyi sérüléssel járó balesetek száma, illetve 12 százalékkal kevesebben sérültek meg az utakon, mint az előző évben.

A súlyos sérüléssel járó balesetek száma 172-ről 157-re csökkent, viszont a halálos kimenetelű balesetek száma 18-ról 26-ra emelkedett 2008-hoz képest.

Samu István, az Országos Rendőr-főkapitányság rendészeti főigazgatója, aki szintén részt vett az évértékelő állománygyűlést követő sajtótájékoztatón, elismerően szólt a vasi rendőrség munkájának eredményességéről.

Hangsúlyozta, hogy míg 2009 országosan a közterületi biztonság éve volt, idén az állampolgárok biztonságérzetének javítása áll majd munkájuk homlokterében. Ennek része lesz az március elsején induló és május közepéig tartó akció, amely a kistelepüléseken is fokozza a rendőri jelenlétet és amelyhez a szükséges túlórapénzt a Társalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) pályázati forrásából biztosítják.