Hirdetés

Továbbra is bizonytalan a Zalakerámia helyzete: nem fizetik a dolgozók után a járulékokat

2010.03.10. 17:22

Továbbra is bizonytalan az osztrák Lasselsberger GmbH. tulajdonában lévő Zalakerámia Zrt. pénzügyi helyzete, a munkavállalók hónapok óta készpénzben kapják fizetésüket, és a cég a járulékokat sem fizeti utánuk - tudta meg MTI szerdán munkavállalói forrásokból.

Hirdetés

Tájékoztatásuk szerint az osztrák Lasselsberger GmbH. tulajdonában lévő Zalakerámia Zrt. számláinak zárolása hónapok óta húzódik.

Az MTI még tavaly decemberben pénzügyi forrásokból megtudta, hogy a bankok felmondták a Zalakerámia Zrt. hiteleit, és a bankszámláira inkasszót vezettek, miután megrendült az osztrák anyavállalata, a Lasselsberger csoport pénzügyi helyzete.
A szerdán nyilatkozó forrás szerint ha a munkáltató akart volna, már meg tudott volna egyezni a bankkal, ám ez eddig nem történt meg. Elmondta, hogy a munkavállalók több mint három hónapja készpénzben kapják bérüket, a járulékokat nem fizeti utánuk a cég, a szállítóknak pedig "furcsa technikai módszerekkel" fizetnek.

Hozzáfűzte: a Zalakerámia Zrt.-nél tavaly már felmerült, hogy a gyártást a romhányi gyárból elviszik külföldre, onnan szolgálták volna ki Magyarországot is.

A cégnél 600 ember dolgozik, a beszállító partnereket is beleszámítva ezer embernek ad munkát, akiknek a munkahelye a külföldi tulajdonos miatt most veszélybe kerül - hangsúlyozta.

Az MTI megkeresésére a cég vezetése nem kívánta kommentálni a munkavállalói értesüléseket.

A Zalakerámia gyökerei az 1951. január 1-jén alapított Téglagyári Egyesülésig és az 1951. április 15-én bejegyzett Zalaegerszegi Cserépkályhagyártó Vállalatig nyúlnak vissza. A cég - részvénytársasági formában - 1991-ben alakult, 2005 - a tőzsdéről történt kivezetés - óta működik zrt. formában. A Céginformáció adatai szerint 2001-től 2003 tavaszáig az Arago Befektetési Holding Rt. volt a tulajdonosa, ennek helyére lépett az Intergazprom, valamint a szintén orosz tulajdonban lévő Általános Értékforgalmi Bank. Az osztrák Lasselsberger GmbH., illetve annak tulajdonosa, valamint különböző cégei a tulajdonosok 2003 novembere óta.

Az osztrák tulajdonba kerüléskor a Zalakerámia jegyzett tőkéje 5,3 milliárd forint volt, ez 2007 novemberében 2,5 milliárdra csökkent, majd a tulajdonosok ugyanaznap 4,25 milliárd forintra emelték.

A Céginformációban szereplő utolsó mérleg a 2007. évi. Ebben 11,8 milliárd forint értékesítési nettó árbevétel szerepel, 1,1 milliárd üzemi, és 703 millió forint adózott eredmény mellett.
 

.