Továbbra is bizonytalan a Zalakerámia helyzete: nem fizetik a dolgozók után a járulékokat

2010.03.10. 17:22

Továbbra is bizonytalan az osztrák Lasselsberger GmbH. tulajdonában lévő Zalakerámia Zrt. pénzügyi helyzete, a munkavállalók hónapok óta készpénzben kapják fizetésüket, és a cég a járulékokat sem fizeti utánuk - tudta meg MTI szerdán munkavállalói forrásokból.

Tájékoztatásuk szerint az osztrák Lasselsberger GmbH. tulajdonában lévő Zalakerámia Zrt. számláinak zárolása hónapok óta húzódik.

Az MTI még tavaly decemberben pénzügyi forrásokból megtudta, hogy a bankok felmondták a Zalakerámia Zrt. hiteleit, és a bankszámláira inkasszót vezettek, miután megrendült az osztrák anyavállalata, a Lasselsberger csoport pénzügyi helyzete.
A szerdán nyilatkozó forrás szerint ha a munkáltató akart volna, már meg tudott volna egyezni a bankkal, ám ez eddig nem történt meg. Elmondta, hogy a munkavállalók több mint három hónapja készpénzben kapják bérüket, a járulékokat nem fizeti utánuk a cég, a szállítóknak pedig "furcsa technikai módszerekkel" fizetnek.

Hozzáfűzte: a Zalakerámia Zrt.-nél tavaly már felmerült, hogy a gyártást a romhányi gyárból elviszik külföldre, onnan szolgálták volna ki Magyarországot is.

A cégnél 600 ember dolgozik, a beszállító partnereket is beleszámítva ezer embernek ad munkát, akiknek a munkahelye a külföldi tulajdonos miatt most veszélybe kerül - hangsúlyozta.

Az MTI megkeresésére a cég vezetése nem kívánta kommentálni a munkavállalói értesüléseket.

A Zalakerámia gyökerei az 1951. január 1-jén alapított Téglagyári Egyesülésig és az 1951. április 15-én bejegyzett Zalaegerszegi Cserépkályhagyártó Vállalatig nyúlnak vissza. A cég - részvénytársasági formában - 1991-ben alakult, 2005 - a tőzsdéről történt kivezetés - óta működik zrt. formában. A Céginformáció adatai szerint 2001-től 2003 tavaszáig az Arago Befektetési Holding Rt. volt a tulajdonosa, ennek helyére lépett az Intergazprom, valamint a szintén orosz tulajdonban lévő Általános Értékforgalmi Bank. Az osztrák Lasselsberger GmbH., illetve annak tulajdonosa, valamint különböző cégei a tulajdonosok 2003 novembere óta.

Az osztrák tulajdonba kerüléskor a Zalakerámia jegyzett tőkéje 5,3 milliárd forint volt, ez 2007 novemberében 2,5 milliárdra csökkent, majd a tulajdonosok ugyanaznap 4,25 milliárd forintra emelték.

A Céginformációban szereplő utolsó mérleg a 2007. évi. Ebben 11,8 milliárd forint értékesítési nettó árbevétel szerepel, 1,1 milliárd üzemi, és 703 millió forint adózott eredmény mellett.
 

.