A Tragédia előadásával ünnepel a 10 éves Nemzeti Színház: Győrből, Sopronból, Szombathelyről, Zalaegerszegről is indul busz

2012.02.07. 17:53

Nemzeti drámáinkkal ünnepli az új Nemzeti Színház 10 éves jubileumát március 25-én: délután a Bánk bánt, az esti díszelőadáson pedig Az ember tragédiáját láthatja a közönség. Az ünnepi események részeként kiállításokat is rendeznek.

Idén tízéves az új Nemzeti Színház: 2002. március 15-én nyílt Az ember tragédiája előadásával - idézte fel Alföldi Róbert, a színház igazgatója keddi sajtótájékoztatóján.
Kiemelte: szeretnék az évfordulót méltóképpen megünnepelni, ezért azt találták ki, hogy március 25-én tíz vidéki városból - Veszprémből, Győrből, Sopronból, Szombathelyről, Zalaegerszegről, Pécsről, Nagykanizsáról, Szekszárdról, Debrecenből és Szolnokról - egy-egy busz indul a Nemzeti Színházba olyan nézőkkel, akik egyébként nem jutnának el a teátrumba. Hozzátette: az ingyenes utazás megszervezésével szeretnék, ha pedagógusok is láthatnák az előadást.

A teátrum tíz évvel ezelőtti megnyitásakor Szikora János rendezésében mutatták be Madách Imre művét, most Alföldi Róbert jegyzi Az ember tragédiáját. Az esti díszelőadás előtt délután a Bánk bán juniort játssza a színház.

Alföldi Róbert beszámolt arról is, hogy március 25-én a Rákóczi híd pesti feljáróján mintegy 40 méter hosszú, 4 méter széles falszakaszt egy csoportkép díszít majd: a mű a nemzet színészei közül azokat a művészeket ábrázolja, akik nincsenek már közöttünk. Az örökösök engedélyével, Komlós Juci, Lukács Margit, Agárdy Gábor, Bessenyei Ferenc, Garas Dezső, Kállai Ferenc, Raksányi Gellért, Sinkovits Imre és Zenthe Ferenc arcképe látható majd a Rákóczi híd hídfőjén.

Az évforduló alkalmából a Nemzeti Színház fotópályázatot is hirdet, március 9-ig várják a Madách-művel kapcsolatos alkotásokat a szervezők. A nyertes képekből a díszelőadás előtt kiállítás nyílik. Az igazgató hozzátette: a nap részletes programját később teszik közzé.
Alföldi Róbert beszélt arról is, hogy az erőforrás minisztérium támogatásával a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata vendégszerepel Magyarországon február 16. és 21. között. A Thália Színházban február 16-án A makrancos hölgy avagy a hárpia megzabolázása, a Nemzeti Színházban 18-án Székely Csaba Bányavirág, 19-én Csehov Platonov, a debreceni Csokonai Színházban pedig 20-án Dorota Maslowska Két lengyelül beszélő szegény román című darabja látható.

Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója elmondta: mintegy 20 államilag támogatott társulat működik magyar nyelven az operától a bábszínházig Erdélyben és két egyetemen folyik magyar nyelvű színházi képzés.

Hangsúlyozta: évek óta nem mutatkoztak be ennyi előadással Magyarországon és reméli, hogy a mostani fellépés áttörést jelenthet. Mint mondta, a minőségben hisz, értékek mentén szeretnének színházat játszani. Színházról alkotott elképzelésük egyezik a budapesti Nemzeti Színház elgondolásával: a mára szóló, provokatív kérdéseket kell feltenni, hiszen a színházban nem csak szórakozni vágynak a nézők - tette hozzá.

"Az erdélyi magyar színjátszás igen jó iparcikk" - fogalmazott, hozzátéve, hogy jelenleg is számos helyen lépnek fel erdélyi társulatok világszerte. Szólt arról hogy az ünnepi rendezvénysorozat egyik eseményének tekinti a Nemzeti Színházban való fellépésüket. A magyarországi turnéra a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma öt millió forintot biztosított.

Alföldi Róbert kitért arra is, hogy májusban kezd dolgozni a színházban Andrei Serban szeptember végére tervezett bemutatóval.

.