Tragédia és médiabotrány Katalin hercegnő terhessége kapcsán

2012.12.07. 18:13

Holtan találták pénteken Londonban azt a kórházi ápolónőt, aki egy ausztrál rádióállomás megtévesztő telefonhívásáról elhitte, hogy a brit uralkodó és fia kér felvilágosítást a brit trón várományosa, Vilmos herceg várandós feleségének állapotáról.

Holtan találták pénteken Londonban azt a kórházi ápolónőt, aki egy ausztrál rádióállomás megtévesztő telefonhívásáról elhitte, hogy a brit uralkodó és fia kér felvilágosítást a brit trón várományosa, Vilmos herceg várandós feleségének állapotáról.

    Katalin hercegnőt hétfőn kellett a VII. Eduárd királyról elnevezett londoni magánkórházba szállítani hirtelen támadt heveny terhességi rosszullétei miatt.
     Az ausztrál 2Day FM kereskedelmi rádió két riportere nem sokkal később felhívta a kórházat, és elhitette a személyzettel, hogy II. Erzsébet királynő, Vilmos herceg nagymamája, illetve Károly walesi herceg, a brit trón első számú várományosa, Vilmos édesapja van személyesen a vonalban.

    A telefonhívásra válaszoló ápolónő, Jacintha Saldanha - abban a hiedelemben, hogy valóban a brit uralkodóval és elsőszülött fiával beszélt - jóhiszeműen továbbkapcsolta hívást a hercegnőt kezelő osztályra, ahol egy másik ápolónő röviden, de részletesen beszámolt Katalin állapotáról, bizalmas orvosi adatokat is kiszolgáltatva a hívóknak.

    A hívás kedden, londoni idő szerint kora hajnalban futott be, olyan időpontban, amikor nem volt szolgálatban telefonközpontos, és a telefont ezért vette fel az ügyeletes nővér.

    John Lofthouse, a kórház vezérigazgatója péntek este személyesen felolvasott nyilatkozatában erősítette meg, hogy az aznap holtan talált személy Jacintha Saldanha volt, az az ápolónő, aki az Ausztráliából érkező telefonhívást fogadta és továbbította a hercegnőt kezelő osztályra.

    Az ápolónő ellen a telefonos incidens után nem indult fegyelmi eljárás, és nem is függesztették fel állásából. Lofthouse pénteki közleményében hangsúlyozta, hogy Jacintha Saldanha "kollégái által nagyra becsült, népszerű, első osztályú ápolónő" volt.

    A St. James-palota - Vilmos herceg és édesapja, Károly trónörökös közös londoni hivatala - péntek este közleményben tudatta, hogy Vilmos és felesége "mélységes szomorúsággal" értesült az ápolónő haláláról.

    A palota szóvivője hozzátette: az udvar semmilyen módon nem tett panaszt a kórháznál a telefonos incidens után, sőt teljes támogatásáról biztosította az ausztrál rádiósok által rászedett személyzetet.

    Az eset után a kórház - amely rendszeresen kezeli a királyi család tagjait - mindazonáltal bejelentette, hogy azonnali hatállyal felülvizsgálja a bejövő telefonhívások kezelésének gyakorlatát.

    A hívást fogadó, most holtan talált ápolónőnek nem anyanyelve volt az angol, így valószínűleg nem érzékelte a rádiósok erőteljes - a hívás visszajátszásán jól hallható - ausztrál akcentusát. A magát a brit uralkodónak kiadó ausztrál műsorvezetőnő egy súlyos hibát is elkövetett: azt kérte, hogy kapcsolják őt unokájához, Katalinhoz, jóllehet II. Erzsébet királynő nem a hercegnőnek, hanem Katalin férjének, Vilmos hercegnek a nagymamája.

    A Scotland Yard péntek estig nem erősítette meg egyértelműen, hogy öngyilkosság történt, de a rendőrségi közlemény hivatalos szóhasználata szerint a halálesetet "nem övezik gyanús körülmények". A brit rendőrségi nyelvezetben ez a kifejezés mindig arra utal, hogy a hatóság feltételezése szerint az áldozat önkezével vetett véget életének.

.