A tudatos utazó szobrát avatta fel Sárvár polgármestere az Utazás 2011 kiállításon

2011.03.04. 12:17

Kondora István elismételte: ötcsillagos várost építenek.

Tudatos turista

Egyre tudatosabb a magyar utazó 2010-ben csaknem 40 millió külföldi érkezett Magyarországra, háromnegyedük csak egy napra. A magyar háztartások közel 68%-a vett részt egynapos, 61%-a pedig többnapos utazáson, és csak (!) közel 43% jutott el úgynevezett. főutazásra. Amennyiben a magyar városok azt szeretnék, hogy növekedjék azok száma, akik egy napnál több időt töltenek Magyarországon, akkor öt csillagos szolgáltatásokat kell nyújtaniuk- hangzott el azon a rendezvényen, ahol felavatták a tudatos utazó szobrát.

A KSH adatait elemezve, Kondora István, Sárvár polgármestere elmondta: egyre több embernek nem mindegy mennyiért nyaral. A kispénzű idősebb emberek az utazásaikat tudatosan tervezik, már télen nézik, hogy nyáron hová mennek, kiszámítják mi mennyibe kerül majd, és ügyelnek arra, hogy a pénztárcájuknak is megfeleljen a választás. Szerinte a fiatalabbak pontosabban keresik a minőséget, egyre többet hajlandóak fizetni a minőségért.

Tudatos turista

Apolgármester szerint: Egyre tudatosabban választanak ezek az utazók. Nekik állítottak szobrot az Utazás 2011. kiállításon. A város polgármestere szerint: a jövőben csak azok a városok maradhatnak versenyben a turisták kegyeiért, ahol a szolgáltatók felkészültek a minőségi változásokra. Kondora István szerint Sárvár jelszava, hogy "ötcsillagos várost építünk", ennek érdekében a minőségi és a mennyiségi szolgáltatásnak is fejlődni kell.

A kiállításra készített látványos élő szobrot azok a kutatások ihlették, amelyek szerint a hazai átlag vendég még nem "tudatos turista”, mint a turisztikai szolgáltatások elsődleges felhasználója, nincs mindig tisztában az őt megillető alapvető jogokkal és kötelezettségekkel, holott ez a fajta tudás hozzájárul a minőségi színvonal emeléséhez. -mondta sárvár polgármestere.
 

.