Szombathelyről is látható lesz a március 20-i részleges napfogyatkozás

2015.03.11. 10:09

A napnak kb. 60 százaléka lesz takarásban.

Hosszabb szünet után jó idő esetén ismét napfogyatkozást láthatunk Magyarországról 2015. március 20-án, a délelőtti órákban - közölte lapunkkal dr. Kovács József, az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium és Multidiszciplináris Kutatóközpont (ELTE GAO MKK) tudományos főmunkatársa.

A fogyatkozás teljes napfogyatkozás, azonban a teljesség sávja lakott területektől távol, az Atlanti-óceánon húzódik. A hazánkhoz legközelebbi szárazföld, ahonnan meg lehet figyelni a teljességet, a Feröer-szigetek. A jelenség Európa teljes területéről látható, minél nyugatabbra, minél közelebb helyezkedünk el a teljesség sávjához, annál nagyobb mértékű részleges fogyatkozást láthatunk. Hazánkból nézve mintegy 60 százalékos lesz a fedés, ezért mindenképp érdekes megfigyelni, természetesen a szükséges óvintézkedéseket betartva.

Szombathelyről is látható lesz a március 20-i részleges napfogyatkozás

Szombathelyről nézve a fogyatkozás 9:35:51-kor kezdődik. A jelenség közepén, 10:44:48-kor a fogyatkozás nagysága 0,67, a napkorong közel 58 százaléka lesz takarásban, miközben a Nap 40° magasan áll a horizont felett. Ilyen mértékű fogyatkozás során a napfény mennyisége észrevehetően csökken, noha még nem túl feltűnően. A fogyatkozás 11:56:22-kor ér véget Szombathelyen.

A Fény Nemzetközi Éve programsorozatához kapcsolódóan az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium és Multidiszciplináris Kutatóközpont és az NymE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium együttműködésében a Gothard Obszervatórium munkatársai 9 és 12 óra között távcsővel mutatják be a jelenséget a Bolyai Gimnázium (Szombathely, Bolyai u. 11.) udvarán, amelyre a szervezők nem csak az iskola tanulóit várják: az intézmény kapui erre az alkalomra minden érdeklődő előtt nyitva állnak. (Az iskola udvara a Bolyai utca felől közelíthető meg.)

.