Floridában felbocsátották a SpaceX űrhajóját két asztronautával a fedélzetén

MTI

2020.05.30. 23:36

Floridában felbocsátották a SpaceX űrhajóját két asztronautával a fedélzetén.

Helyi idő szerint szombat délután sikeresen felbocsátották Floridából a SpaceX űrhajóját két asztronautával a fedélzetén.

Kilenc év után először indultak a Nemzetközi Űrállomásra űrhajósok az Amerikai Egyesült Államokból. A Crew Dragon nevű űrhajón Robert Behnken és Douglas Hurley veterán asztronauták foglalnak helyet; előbbi 49, utóbbi pedig már 53 éves.

Az amerikai űrkutatási és űrhajózási hivatal (NASA) ezúttal nem önerőből, hanem Elon Musk milliárdos SpaceX nevű magánvállalatával együttműködve bocsátotta fel az űrhajót. Ez az első alkalom az amerikai űrhajózás történetében, hogy a NASA magáncéggel együttműködve indít űrexpedíciót.

Az indításnál jelen volt Donald Trump amerikai elnök és Elon Musk, a SpaceX dél-afrikai születésű elnök-vezérigazgatója.
"Ez hihetetlen" - mondta a fellövés utáni pillanatokban Trump, hozzátéve, hogy "ez még csak a kezdet".

A kilövéssel már szerdán megpróbálkoztak a floridai űrközpontban. Akkor azonban a viharos időjárás miatt alig húsz perccel a start előtt elhalasztották az indítást. A NASA szombat reggel hozta meg a döntést a szombati felbocsátásról, amely a rossz időjárás miatt még délben is kétséges volt.

A start rendben zajlott: a fellövés után a Falcon rakéta első fokozata levált, és megindult vissza a Föld felé. A rakéta Föld körüli pályára állt, és óránként több mint 27 ezer kilométeres sebességgel tart a Nemzetközi Űrállomás felé. A dokkolás a start után 19 órával várható.

.