Megpróbálják megjavítani a Hubble űrteleszkópot

MTI

2021.07.15. 14:06

Egy számítógépes hiba miatt minden csillagászati megfigyelést le kellett állítani.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Megpróbálja orvosolni a Hubble űrteleszkópot sújtó számítógépes problémát, amely miatt minden csillagászati megfigyelést le kellett állítani.

Ez az évek óta tapasztalt legnagyobb probléma az űrteleszkópon - írja a BBC.com.

A fedélzeti számítógép június 13-án állt le, a tudományos műszerek ekkor biztonsági módra váltottak, amelyben a nem létfontosságú rendszerek leállnak.

A hiba lehetséges eredete a szakértők szerint egy áramszabályozó egység (PCU), mely elektromossággal látja el a meghibásodott számítógépet. Korábban megpróbálták újraindítani ezt a PCU-t, de a kísérlet kudarcot vallott.

A földi irányítók csütörtökön kezdenek átállni a biztonsági hardverekre, hogy ismét működésre bírják a történelem egyik legfontosabb tudományos eszközét. Ha ez sikerül, néhány napig eltart, amíg a Hubble visszatérhet normál tudományos működéséhez.

Bár a csillagászati megfigyeléseket június óta felfüggesztették, a NASA közlése szerint maga a teleszkóp és tudományos műszerei működőképesek.

Az 1990-ben fellőtt Hubble több mint 1,5 millió megfigyelést tett, melyekről mintegy 18 ezer tanulmány számolt be. Az űrteleszkóp egyre gyakrabban mutatja az öregedés jeleit annak ellenére, hogy a múltban több űrséta során végeztek rajta javításokat és felújításokat.    

Az amerikai űrkutatási hivatal a tervek szerint novemberben indítja útnak a Hubble utódját, a James Webb űrteleszkópot. Ez a szonda túl messzire - 1,5 millió kilométerre - lesz a Földtől ahhoz, hogy űrhajósok finomhangolják működését.

A James Webb űrteleszkóp kilövése Francia Guyanából az európai Ariane rakéta segítségével egyéves késésben van.

.