Felfedezték Egyiptom egyik elveszett naptemplomát

MTI

2021.11.19. 11:02

Történelmi források szerint hat naptemplom épült a fáraók korában, de csak kettőt tártak fel eddig.

Egyiptom elveszett naptemplomainak egyikét fedezhették fel a régészek Kairótól mintegy 15 kilométerre délre, a páratlan leletre Abu Gorabban bukkantak egy másik templom alatt - közölte Massimiliano Nuzzolo, a régészeti misszió társigazgatója a CNN hírtelevízióval.

1898-ban a térségben dolgozó régészek fedezték fel Niuszerré (vagy Neuszerré Ini) az ókori egyiptomi V. dinasztia hatodik uralkodójának naptemplomát. Niuszerré 24-35 évig uralkodhatott, az i. e. 25. században.

A mostani feltárásokon talált leletek arról tanúskodnak, hogy Niuszerré naptemploma egy másik naptemplom maradványira épült.

"A 19. századi régészek ennek az agyagtéglából készült épületnek csak egy nagyon kicsi részét tárták fel Niusszerré kőtemploma alatt, és arra a következtetésre jutottak, hogy az a kőtemplom egy korábbi építési szakaszának a részét képezi" - magyarázta Nuzzolo, a Lengyel Tudományos Akadémia Mediterrán és Keleti Kultúrák Intézetének egyiptológusa.

"A mi feltársunk bizonyítja, hogy ez egy teljesen más épület volt, amelyet Niuszerré előtt húztak fel" - tette hozzá.

A régészek találtak egyebek között Niusszerré előtti uralkodók nevével ellátott pecséteket, két mészkő oszlop alapjait, amelyek a bejárati oszlopcsarnok részét képezték, valamint tucatnyi érintetlen söröskancsót.

Az eredeti templomot teljes egészében agyagtéglából építették. A söröskancsók egy részét olyan sárral töltötték meg, amelyet egykoron kizárólag vallási szertartásokhoz használtak. Az agyagedények az i.e. 25. század közepén készültek a régészek szerint, egy vagy két generációval Niuszerré kore előtt.

Méreteiben az agyagból készült emlékmű hatalmas lehetett, de Niusszerré rituálisan megsemmisítette, hogy saját naptemplomát felépítse - mondta Nuzzolo.

Ezeket a templomokat Rá napisten kultuszának szentelték.

Történelmi források szerint hat naptemplom épült a fáraók korában, de csak kettőt tártak fel eddig. Ezen forrásokból tudjuk, hogy valamennyi naptemplomot Abu Gorab térségében építették - mondta az egyiptológus.

.