Újabb tüntetés volt Szombathelyen: de hogy lesz ebből ellenzék?

2014.12.16. 21:21

Kb. 150 tiltakozó gyűlt össze a hideg, esős Március 15. téren.

Ennél rosszabb időpontot keresve sem lehetett volna találni egy politikai tüntetéshez.

Karácsony előtt vagyunk egy héttel, kedd este van, a decemberi hidegben az eső is kétszer olyan nedvesnek tűnik, mint valójában.

Újabb tüntetés volt Szombathelyen:

És hát Szombathely alapból nem az a nyughatatlan, kiabálós város, itt 2006-ban is korlátok között maradtak az események.

Forradalomra láthatóan most sincs tömegigény. A belvárosban lámpák fénye tükröződik a nedves aszfalton, autók araszolnak az utcákon, miközben bevásárlókosaras hölgyek sietnek hazafelé a zord időben.

A demonstráció színhelyén, a Március 15. téren körülbelül 150 ember jön össze, hogy ismét kifejezzék elégedetlenségüket az Orbán-kormány működésével kapcsolatban.

Ahhoz képest, hogy milyen gyengécske teljesítményt nyújtott Fidesz az elmúlt években, hogy micsoda magas labdákat adtak fel a fiúk, és hogy az utóbbi időben mennyire felduzzadt az elégedetlenkedők száma, ez a másfélszáz „hard core” tüntető tényleg nem túl sok.

Ráadásul az elhangzottak sem tartalmaznak sok újdonságot.

Horváth Zsolt kisvállalkozó, Teplán Tibor nyugdíjas rendőrtiszt és Kaisinger András diák 10-15 perces beszédeiket papírból olvassák fel, lelkesen, önazonosan, de amatőr módon.

Újabb tüntetés volt Szombathelyen:

Hosszan sorolják a Fidesz szerintük súlyos hibáit: az oroszbarátságot, az irracionális paksi atomerőművet, a szociális érzéketlenséget, a stadionépítési lázat, a leépülő oktatást és egészségügyet, a fiatalok külföldre menekülését, a Horthy-korszak újjáélesztését, a demokrácia megnyirbálását, a választások és a média manipulálását, a politika maffiaszerű működését és a többit.

Újabb tüntetés volt Szombathelyen:

Nagyjából ugyanazokat a témákat, melyeket minden internetes fórumon lehet olvasni.

Érdekesebbek azok a mondatok, melyek azt pedzegették, hogy hogyan tovább. A szónokok arra hívják fel ugyanis a hallgatóság figyelmét, hogy ne gondolja senki, hogy a Fidesz megijed egy-két tüntetéstől, ez csak „előjáték”, szervezkedni, mozgósítani kell a továbbiakban, aktívnak lenni a tüntetések között is.

Újabb tüntetés volt Szombathelyen:

A szombathelyi hidegben összejöttek láthatóan közösen hisznek abban, hogy a Fidesz hanyatlása megkezdődött, egyre több ember belátja, hogy a párt méltatlan a bizalomra, így a bukás már a közeljövőben bekövetkezhet.

Újabb tüntetés volt Szombathelyen:

„Éljen a Viktor Szibériában” – kiabálja többször vehemensen egy hang.

Egyszer határozottan és hosszabban felcsattan az „Orbán, takarodj!” rigmus is, de a többség csendben hallgatja az elhangzottakat, melyet néha tapssal jutalmaz.

Az igazi kérdés nem az, hogy mi történt vagy mi hangzott el ezen a tüntetésen, hanem az, hogy az országszerte tapasztalható spontán szerveződések ki tudják-e termelni azokat a vezetőket, akik alternatívát tudnának nyújtani a jelenlegi hatalommal szemben.

A Fidesz – félreértése ne essék – nem azért tud elmenni a falig, és egy kicsit tovább is, mert olyan megátalkodott, hanem mert nincs olyan, aki megállítsa.

Újabb tüntetés volt Szombathelyen:

És akkor itt lehetne egy nagyon hosszú értekezést írni a papírsúlyú parlamenti ellenzék mibenlétéről, de ezt a témát ne itt rángassuk elő.

Újabb tüntetés volt Szombathelyen:

Az viszont idetartozik, hogy az egyik sokat látott kolléga-legenda a tüntetés közben felbukkan mellettem, hallgatja kicsit az aktuális szónokot, majd odahajol hozzám: „Olyan, mint a Hyde Park" - mondja. " Tetszik. De Orbán Viktor csak az erőből ért. Ebben meg az nincs”. És eltűnik a szombathelyi ködben.

Fotó: Kánya Dóra

.