Hirdetés

Tűzőrség indult Zalakaroson

2010.05.04. 15:42

Önkormányzati forrásból létesült tűzőrség Zalakaroson; a szertárat és a laktanyát a megyei tűzoltónapon kedden avatták fel és helyezték hivatalosan is üzembe.

Hirdetés

Egri Gyula, a nagykanizsai városi tűzoltóság parancsnoka országosan egyedülálló példának nevezte, hogy a tűzőrség két önkormányzat együttműködésével valósult meg. Zalakaros önerőből, pályázati forrás nélkül finanszírozta a laktanya és a tűzoltószertár építését, Nagykanizsa pedig a rendszer működőképességét, a huszonnégy órás készenléti szolgálatot biztosítja.

A tűzőrség nagymértékben növeli a zalakarosi kistérségben élő 18-22 ezer ember védelmét és a zalakarosi szállodák biztonságát.

Mintegy 15-18 perccel rövidül a vonulási idő, a kedden átadott tűzoltóságról a város valamennyi pontja öt percen belül elérhető.

Szilveszter után, az egyik legnagyobb zalakarosi szállodában keletkezett tetőtűznél kisebb lett volna a kár, a tűz kevésbé terjedt volna szét, ha negyedórával korábban ki tudtak volna érni a tűzoltók - említette meg a tűzoltóparancsnok.

A tűzőrs felszereltségéről elmondta, hogy két középkategóriás gépjárműfecskendő - ebből egyik az önkéntes tűzoltó egyesületé - és egy teherszállításra és erdőtüzes beavatkozásra alkalmas rohamteherautó áll rendelkezésre. A 250 négyzetméteres szertár felépítése 80 millió forintba került. A második ütemben 46 millió forintot fordítottak a tűzoltólaktanya épületére, amely megfelelő helyet biztosít a hat készenléti szolgálatos tűzoltó elhelyezésére, továbbképzésére és az önkéntes tűzoltó egyesület számára.

Szirtes Lajos, Zalakaros polgármestere (független) felidézte, hogy az 1930 óta működő tűzoltó egyesület mindig is aktívan részt vett a tűzmegelőzési- és tűzoltási munkákban. Adományok útján olyan tűzoltószerek, eszközök birtokába jutottak, ami négy évvel ezelőtt szükségessé tette a szertár megépítését. A nagykanizsai önkormányzattal kötött megállapodás azt is lehetővé tette, hogy tűzőrséget biztosítanak Zalakaroson. Mindez arra késztette az önkormányzatot, hogy megépítse a laktanyát, amelynek a tervei már korábban elkészültek.

A polgármester, aki függetlenként közel két évtizede áll a város élén, az MTI kérdésére elmondta: Zalakaros 1997-ben kapott város rangot, tíz esztendővel később kistérségi központ lett. Mindez szükségessé tette az alapvető ellátó rendszerek - rendőrőrs, orvosi ügyelet, mentőállomás - kiépítését. Ennek a programnak a része, hogy minél közelebb legyen tűzoltó szervezet.