Erdőtüzek az észak-horvát tengerparton - evakuálják a turistákat

2012.07.24. 07:53

"A helyzet nagyon komoly... minden tőlünk telhetőt megteszünk az emberek és a vagyontárgyak megóvására" - nyilatkozta a horvát belügyminiszter.

Erdőtüzek keletkeztek hétfőn az észak-horvátországi tengerpart közelében: egy tűzoltó meghalt, s mintegy 1500 turistát - főképp szlovéneket és osztrákokat - evakuálni kellett.

"A helyzet nagyon komoly... minden tőlünk telhetőt megteszünk az emberek és a vagyontárgyak megóvására" - nyilatkozta Ranko Ostojic horvát belügyminiszter. A lángok még a reggeli órákban csaptak fel egy erdőben, Rijeka közelében, s a tűzvész a közeli Selce üdülőváros felé terjed. "Minden készen áll az evakuálásra" - mondta Ostojic, aki maga is ellátogatott Selcébe, ahol mintegy 150 tűzoltó küzd a lángok ellen. A helyzetet nehezíti, hogy a horvát tengerparton nagyon erős, 100 kilométer/órás sebességű szél fúj, ami szinte lehetetlenné teszi a tűz terjedésének megállítását.

Mintegy 1500 turistát evakuálni kellett két kempingből, mások pedig önszántukból hagyták el szállodáikat. A térséget átszelő autópálya egy részét lezárták a hatóságok.

Selcében megszűnt az áramszolgáltatás és a vezetékes telefonhálózat sem működik. A Nova TV nevű tévécsatorna riportja szerint a városban az emberek sálakkal takarják el arcukat, így védekezve a sűrű füst ellen. Több épület teteje kigyulladt, de a tűzoltóknak sikerült eloltani a lángokat.

Tűz pusztított az Isztriai-félszigeten is, Moscenicka Draga közelében. Egy tűzoltó itt életét vesztette, de részleteket egyelőre nem tudni. Ezt a tüzet végül sikerült megfékezni.