3,5 millióan nézték az Itthon vagy!-hétvége műsorait

2013.09.30. 14:59

A hétvégi programsorozatot a közszolgálati csatornák több mint 20 órás műsorfolyamban mutatták be.

Mintegy 3,5 millióan kísérték figyelemmel a közmédia első alkalommal megrendezett hagyományőrző, Itthon vagy! Magyarország, szeretlek! elnevezésű műsorfolyamát - tájékoztatta a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) sajtóirodája hétfőn az MTI-t.

     Az összegzés szerint a Szent Mihály napjához kapcsolódó hétvégi programsorozatot a közszolgálati csatornák több mint 20 órás műsorfolyamban mutatták be.
   
"Az M1, Duna és Duna World kétnapos közvetítéseibe közel három és fél millió fő nézett bele, a legnézettebb a vasárnap esti jelzőtüzek fellobbanásának közvetítése volt. A közvetítések mellett az MTI közel 40 hírrel járult hozzá az esemény sikeréhez" - olvasható a tájékoztatóban.
   
A hétvégi közvetítés sikerén a közmédia csaknem félezer munkatársa munkálkodott. A két nap alatt az eseményekbe a tévén keresztül majdnem 3,5 millió ember (a teljes népesség 37,8 százaléka) nézett bele hosszabb-rövidebb időre. A délelőtti műsorok nézettsége 150-200 ezer, a délutániaké 200-280 ezer ember között volt. A kétnapos esemény legnézettebbje a vasárnap esti (21.30-22.00 közötti) jelzőtüzek fellobbanásának közvetítése volt a három csatornán együtt 356 ezer nézővel. Vasárnap este a Magyarország, szeretlek! vetélkedőnek 594 ezer fős volt a nézettsége, a teljes népesség körében 11,3 százalékos közönségaránnyal, amivel a műsor ideje alatt megelőzte a TV2-t.
   
A több mint 1300 települést érintő különleges hétvégén a közmédia csatornái 24 helyszínről jelentkeztek be élőben és az ország több mint 50 pontját jelenítették meg a nézők, hallgatók számára.
   
A programsorozat az egész országot megmozgatta: szombaton több száz család látogatott ki a veszprémi várba, ahol hangos vásári forgatag várta az érdeklődőket. Miskolcon a kulturális értékek bemutatása mellett a hagyományokra, a zenére és a táncra fókuszáltak. Egerben a Gárdonyi-emlékév kapcsán 150-en koccintottak a város borával, az Egri Csillaggal, majd a létező összes fordítási nyelven megszólaltatták az egri remete híres regényének egy-egy részletét.
   
Az összegzés szerint a közmédia ezen a hétvégén megható történetekkel is készült: külföldön élő magyarok látogattak szülőhelyükre. Szalma Gizella és Botka Gyula Argentína legszegényebb tartományából, Chacóból érkezett, ahová az első magyarok az 1920-as évek közepén települtek ki egykor mintegy kétezres közösséget alkotva. Mindketten először jártak Magyarországon, a közmédia szervezésében. Békéscsabán kiderült: Botka Gyula ötven éve készít házi kolbászt Argentínában, a receptet hentesmester édesapjától tanulta meg, míg Szalma Gizella Kecskeméten kóstolta meg a hazai dobostortát, ő ugyanis hosszú évek óta dobostorta készítésből tartja el a családját".
.