A Jobbik a TV2 eladásáról

2014.01.03. 18:18

A Jobbik álságosnak tartja, hogy az MSZP és az Együtt-PM a TV2 eladásánál átláthatóságot követel, a baloldalnak előbb saját külföldi függőségét, kellene közzétennie. Az ellenzéki párt bírálta a Fideszt is, szerinte a kormánypárt zsarolásra használta a reklámadó tervét, amellyel a kereskedelmi médiumokat kényszerítették arra, hogy még "kormánybarátabbak legyenek".

    Novák Előd, a Jobbik alelnöke, az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának tagja pénteki, MTI-hez eljuttatott közleményében Braun Róbert szocialista politikus és Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke pénteki sajtótájékoztatójára reagált. A két ellenzéki politikus azt követelte, a korábbi tulajdonos német ProSiebenSat1-csoport és a TV2 hozza nyilvánosságra a tévécsatorna eladásának minden részletét, így a valódi vevők kilétét. Mindketten megkérdőjelezték, hogy a TV2-t valóban Simon Zsolt vezérigazgató és Yvonne Dederick gazdasági igazgató vásárolta meg, szerintük ők strómanok.

    A jobbikos politikus szerint álságos, hogy az MSZP és az Együtt-PM a TV2 eladása kapcsán átláthatóságot követel, miközben Bajnai Gordon alapítványa következmények nélkül kaphat támogatást Amerikából, az MSZP finanszírozásáról pedig Gyurcsány Ferenc nyilatkozta azt, hogy jobb nem tudni, honnan "vándorolt" pénz az MSZP-hez - írta az ellenzéki képviselő. A Jobbik szerint a baloldal előbb saját külföldi függőségét, a pontos nemzetközi érdekköreit, finanszírozóit kellene teljes körűen közzétegye.

    Novák Előd szerint a Fidesz pedig csak zsarolásra használta a reklámadó bevezetésének tervét, amellyel a kereskedelmi médiumokat kényszerítették arra, hogy még "kormánybarátabbak legyenek". Közleményében azt írta: "lenyomták" a TV2 eladási árát, így a "Simicska Lajos-Nyerges Zsolt fémjelezte cégbirodalomnak való átjátszás után" már nem olyan fontos az arányos közteherviselés.

    Közlése szerint a Jobbik kormányra kerülése esetén haladéktalanul bevezeti a főként a multinacionális cégeket sújtó reklámadót és szigorúbban veszik a bírságok végrehajtását is.
.