Újabb fontos dátum a Vas megyei duális képzés történetében

2014.12.11. 08:38

Csepregen szerződést írt alá az Uniriv, az LUK és a Roto. Az eseményen itt volt Czomba Sándor is.

Ünnepélyes keretek között együttműködési szerződést írt alá szerdán Csepregen az Uniriv Kft., az LUK Savaria Kft. és a Roto Elzett Certa Kft. A vállalatok összefogásának elsődleges célja a képzéssel kapcsolatban, hogy a megyében komoly problémát okozó munkaerőhiányt csillapítsa és kielégítse.

Pócza Antal, a csepregi Uniriv Kft. ügyvezető igazgatója szerint ez az együttműködési megállapodás országos szinten is rendhagyó kezdeményezés, mivel a három vállalat között óriási felelősség és bizalom szükséges. "Be szeretnénk bizonyítani, hogy csepregi telephelyű, magyar családi vállalkozásként hatékonyan együtt tudunk működni a két nagyvállalattal, és a műhelyeinkből jó szakemberek kerülnek majd ki" – mondta az igazgató.

Michael Reinig (LUK), Kocsis Ernő (Roto Elzett) és Pócza Zsolt (Uniriv) aláírják a szerződést

Michael Reinig (LUK), Kocsis Ernő (Roto Elzett) és Pócza Zsolt (Uniriv) aláírják a szerződést

Ezt követően az Uniriv ügyvezetője, Pócza Zsolt prezentáció segítségével ismertette a csepregi duális képzés elindulását és az együttműködés legfőbb jövőbeni céljait. A kezdeményezéshez mint partner a csepregi Nádasdy Tamás Szakközépiskola csatlakozott. Az ő segítségükkel indították el az első osztályt 30 fővel 2012 szeptemberében.

Az ünnepség meghívottjai és a sajtó képviselői az Uniriv oktatótermében

A szakközépiskola a vállalattal karöltve dolgozta ki a magas színvonalú oktatást elősegítő tanmenetet, a szoftvereket és a kiadványokat, valamint felépítettek a gyakorlati foglalkozásokhoz szükséges tanműhelyeket is. Nagy gondot okozott azonban az egy osztály elindításához szükséges 15 fős minimum összehozása (melyből ráadásul az Uniriv maximum 8-10 főnek tud munkaszerződést biztosítani), ezért vált szükségessé az együttműködés a lövői Roto Elzettel és a szombathelyi LUK-val. (Ez utóbbinál - ahogy erről lapunk korábban már többször beszámolt - szintén kiemelkedő szinten zajlik a duális képzés.)

Balról jobbra: Pócza Antal ügyvezető igazgató (Uniriv Kft.), Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár, Michael Reinig Michael Reinig ügyvezető igazgató(LUK Savaria Kft.), Kocsis Ernő ügyvezető (Roto Elzett Certa Kft.) Pócza Zsolt üygvezető (Uniriv Kft.)

A három vállalkozás között arról indult párbeszéd, hogy az Unirivnél végző, de oda nem szerződő diákoknak munkalehetőséget biztosítanának a másik két nagyvállalatnál. Ezzel az együttműködéssel a vállalatok a tanulói életpálya megteremtését és a végzett tanulók elhelyezkedését segítik elő.

A társaság jelenleg 70 fő gyakorlati oktatását végzi három évfolyamon, három szakmában: a tanulók választhatnak a szerszámkészítő, a gépi forgácsoló és a logisztikai ügyintéző képzés közül.

Az Uniriv egyik tanműhelye

A rendezvényen részt vett Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár is, aki olyan sikertörténetnek nevezte a szerződést, aminek az egész ország számára fontos üzenete van. Szerinte az Uniriv Kft. annak a példája, amikor mind a cégek, mind az iskola felismeri az érdekeit, és ezért tenni, váltani és együttműködni is hajlandók.

Az államtitkár ugyanakkor kifejtette, hogy még komoly problémái vannak a magyar szakképzésnek. Az egyik legnagyobb feladat a szülők és tanulók meggyőzése, informálása. Jó irányba haladunk, de a képzés tökéletesítéséhez komoly felkészültség és kemény munka szükséges. Jelenleg egy ez üres ház, amit be kell lakni – mondta Czomba Sándor.

A beszédek után a három vállalat képviselője – az LUK részéről Michael Reinig ügyvezető igazgató, a Roto Elzett részéről Kocsis Ernő ügyvezető, valamint az Uniriv részéről Pócza Zsolt ügyvezető – aláírták a szerződést.

A termelés

Ezt követően az Uniriv Kft. Szentkirályi és Bognár Ignác közi telephelyének bejárására nyílt lehetőség.

Michael Reinig, az LuK. Kft. ügyvezető igazgatója az ünnepség után elmondta: cégük azért támogatja az Unirivnél folyó szakképzést, mert a következő években több száz gépi forgácsolót és szerszámkészítőt tudnának felvenni, és bíznak abban, hogy beszállítójuknál olyan képzésben részesülnek a diákok, amely az LuK számára is megfelelő. (MTI)

T.D. / J.A.

.