Újabb iszapömlés fenyeget - Kitelepítették a kolontáriakat (videókkal)

2010.10.09. 12:33

Tovább gyengült a kolontári iszaptároló A védelmi bizottság kiürítette a települést, majd teljesen lezárta.

Kiürítették Kolontárt szombat reggel azután, hogy tovább gyengült az ajkai iszaptároló sérült kazettájának északi gátja. A falut egy négy-öt méter magasságú védőgát építésével próbálják megmenteni a valószínűsíthető újabb gátszakadástól. A kormány kármentő alapot hoz létre a katasztrófa károsultjainak megsegítésére.

Kolontár kiürítésről a Pintér Sándor belügyminiszter vezetésével a helyszínen összeült védelmi bizottság döntött szombaton kora reggel.

A kiürítést azután rendelték el, hogy az ajkai iszaptároló sérült kazettájának északi gátja tovább rongálódott, ezért megnőtt a kockázata annak, hogy a tározóban lévő vörösiszap és lúgos víz elegye a szabadba jut.

A szakemberek szerint a szakadással fenyegetett tározóban lévő vörösiszapnak sokkal kevesebb a víztartalma annál, amely hétfőn kizúdult, de a sűrűbb folyam nagyobb veszélyt jelenthet. Akkor mintegy 40 perc alatt öntött el három települést a sárfolyam, hét ember halálát okozva. A katasztrófában csaknem 150 ember szenvedett égési sérüléseket az erősen lúgos tartalmú iszaptól, egy embert pedig továbbra is keresnek.

A hatóságok szombaton felkészültek arra, hogy Devecsert is kiürítik: a város lakosait felszólították, hogy pakolják össze a legszükségesebb dolgaikat, a devecserieknek azonban egyelőre nem kellett elhagyniuk az otthonukat, ez csak a tározó esetleges újbóli átszakadása esetén válna szükségessé.

Előzőleg éjjel az ajkai térségbe érkezett Orbán Viktor miniszterelnök, Hende Csaba honvédelmi miniszter, Hatala József országos rendőrfőkapitány és Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató is, akik a védelmi szakemberekkel együtt a gáthoz mentek.

A kormányfő ezután az ajkai tűzoltóságon tartott reggeli sajtótájékoztatón azt mondta: a vörösiszap zagytározója ismét bedőlhet, így félmillió köbméter iszap ömölhet ki, ezért menekítették ki a leginkább fenyegetett Kolontár lakosait. Felkészültünk a baj elhárítására, egy újabb gátszakadás esetén meg tudjuk védeni Devecser hatezer lakosát, és Kolontár polgárai is biztonságban vannak - jelentette ki a miniszterelnök.

Orbán Viktor ismertette, hogy védőgát megépítésével próbálják elterelni az esetlegesen kiáradó iszapot, megóvni az emberek életét és értékeit.


Szakemberek az MTI helyszínen lévő tudósítójával közölték, hogy egy négy-öt méter magasságú védőgát építésével akarják megmenteni Kolontárt az esetleges újabb gátszakadástól. Hozzátették: egy 400 méter hosszú, kőből és földből épített gáttal szelik ketté a települést, hogy az alacsonyan fekvő részen esetleg átfolyó újabb iszaplavina ne veszélyeztesse a hét eleji katasztrófában épen maradt házakat. A gát a település közepén húzódik majd, egészen a 8-as útig.

A gát építésének tervezése hajnalban kezdődött, délre megérkeztek a földgyaluk. Az építést várhatóan hétfő hajnalban befejezik.

Az ajkai timföldgyár vörösiszap-tározójának sérüléseit és vízszintjét helikopterekkel ellenőrzik, ezek ismeretében döntenek a szükséges védekezési munkálatokról. A légi rendészet MD-500 típusú helikoptere egy mentőcsövet ereszt a tározóba, hogy megmérje a folyadék sűrűségét, ennek alapján tudják meghatározni a szakemberek, hogy egy esetleges gátszakadásnál hány százezer köbméter iszap zúdulna a veszélyeztetett körzetbe.

Kolontáron a rendőrök házról házra járva ellenőrzik, hogy mindenki elhagyta-e otthonát; a néptelenné vált utcákon csak tűzoltók, katonák és mentősök tartózkodnak. A község lakosai közül mintegy hatszázan egyénileg hagyták el a falut, száznál kevesebben vannak az ajkai sportcsarnokban kialakított befogadó állomáson. A Fekete-Vörösmarty Általános Iskolát, ahol a tűzoltók éjjel 300 ágyat készítettek elő az érkező lakosság számára, érdeklődés hiányában bezárták.

Orbán Viktor miniszterelnök délután - immáron Budapesten - bejelentette, hogy a kormány kármentő alapot hoz létre a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak megsegítésére. Az MTI kérdésére, hogy a kabinet mekkora összeggel indítja el az alapot, hangsúlyozta: ha kell a kormány maga is képes a segítségre, de amikor az ország egyik településének lakói bajba jutnak, amikor egy térség elveszíti életlehetőségét, akkor nemcsak a kormányra kell várni, hanem "mindannyiunknak meg kell mozdulnunk és össze kell fogunk".

A helyreállításról szólva közölte: aki nem akar visszamenni az otthonába, annak vagy felkínálnak egy házat az ország különböző pontján egy már elkészített gyorslistáról, vagy a katasztrófa által érintett település újjáépítendő részén kap új otthont.

.