Újabb per kezdődött fegyveres rablások miatt Zalában

2012.02.15. 13:17

Újabb per kezdődött fegyveres rablások miatt szerdán a Zalaegerszegi Törvényszéken, ahol az úgynevezett három csapás elve alapján egy másik vádlottat pénzintézeti rablások elkövetéséért kedden első fokon életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítéltek.

Újabb per kezdődött fegyveres rablások miatt szerdán a Zalaegerszegi Törvényszéken, ahol az úgynevezett három csapás elve alapján egy másik vádlottat pénzintézeti rablások elkövetéséért kedden első fokon életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítéltek.

A mostani perben Rácz Róbertet a Zala Megyei Főügyészség négy rendbeli rablással és egy rablás előkészületével vádolja. A 28 éves, korábban rablásért már jogerősen elítélt férfi a vád szerint Zala, Veszprém, Somogy és Vas megyei pénzváltókat és takarékszövetkezeti fiókokat rabolt ki 2010 őszén, összesen mintegy 900 ezer forintot zsákmányolva.

Az ügyész a vádirat ismertetésekor elmondta: a nyirádi férfi 2010. október 5-én Bucsuszentlászlón euróváltás ürügyével betért egy takarékszövetkezeti fiókba, de miután újabb ügyfél érkezett, sietve távozott. Hat nappal később két ismeretlen társa kíséretében visszatért a pénzintézetbe, ahová ezúttal sapkában, harisnyával a fején, egyedül lépett be. Fegyvernek tűnő tárgyat fogott az alkalmazottra, akinek egy táskát adott át, a kasszában lévő pénzt követelve. Csaknem 247 ezer forintot kapott, s miután az időzáras széf megnyitását már nem akarta megvárni, elmenekült.

Másnap, október 12-én a férfi a vád szerint egy balatonlellei pénzváltóban jelent meg sapkában és harisnyával a fején, de valamiért meggondolta magát és távozott. Négy nap múlva ide is visszatért azzal, hogy eurót akar váltani, de az alkalmazottak a biztonsági kamera felvételei alapján felismerték, s erőteljes fellépésük távozásra késztette a férfit. A rabló még aznap, október 16-án Révfülöpön megjelent egy utazási iroda pénzváltójában azzal, hogy 500 eurót akar váltani, de a bevételt követelve fegyvert fogott az alkalmazottra. Ezúttal 246 ezer forintot kapott, azzal menekült el.

A férfi november 2-án "police" feliratú sapkában és ugyanilyen jelzésű kabátban, gumikesztyűben lépett be a csörötneki takarékszövetkezeti fiókba. Szintén "police" feliratú jelvényt mutatott fel, majd fegyvert húzott elő, és a pénzt követelte. A fiókból 184 ezer forintos zsákmánnyal távozott.

Utolsó rablását november 8-án, Révfülöpön követte el. Itt egy bankfiókba ment be, s szintén fegyverrel fenyegetőzve pénzt követelt, majd 201 ezer forinttal távozott. A rendőrök négy nappal később fogták el.

A férfit 2008-ban rablásért három és fél év börtönre ítélték, feltételesen volt szabadlábon, amikor a vád szerint az újabb rablásokat elkövette. A főügyészség mindezekért mint különös visszaesőt négy rendbeli rablással és rablás egy rendbeli előkészületével vádolja.

A korábban asztalosként dolgozó vádlott a bíróságon nem akart vallomást tenni, csupán annyit közölt, hogy fenntartja a büntetőeljárásban korábban is hangoztatott tagadását.

A bűncselekményeket a büntető törvénykönyv 2010 nyarán történt módosítása után követték el, így ha bebizonyosodik, hogy a vádlott a tettes, akkor a férfi az úgynevezett három csapás elve alapján életfogytig tartó szabadságvesztésre számíthat.
 

.