Újabb szatír Szombathelyen - hétéves kislány az áldozat

2012.06.11. 16:23

Hétéves kislányt támadott meg egy középkorú szatír tegnap délután Szombathelyen, a Váci Mihály utca egyik lépcsőházában.

Szombathely, Váci utca 70. (a bolt)

Hétéves kislányt támadott meg egy középkorú szatír tegnap délután Szombathelyen, a Váci Mihály utca egyik lépcsőházában. Lehetséges, hogy a férfi ugyanaz a személy, aki az elmúlt néhány napban „csak” a „mutogatós bácsi” szerepéig merészkedett. A rendőrség sajtóügyelete lapunktól értesült az újabb esetről. Cikkünkben megszólal a gyermek édesanyja.

Tegnap óta kevesebb mint huszonnégy óra alatt hozzávetőlegesen kétszázan osztották meg a Facebook-on az aggódó édesanya kérését: „Ma megtámadták, molesztálni akarták a lányom (Szombathelyen) a Vácin, a lépcsőházban. Arra kérnék mindenkit, hogy ha felfigyel egy fekete bicajjal közlekedő, középkorú, 165–175 magas sovány férfira, akinek a fekete kecskeszakállában középen fehér csík van, értesítse a rendőrséget, mert a támadó így nézett ki. A lányomnak nincs baja, csak nagyon megijedt és fél.”

Mint ismeretes, a szombathelyi rendőrök április végén fogták el azt a fiatalembert, aki beismerte, hogy március 27. és április 21. között összesen nyolc alkalommal erőszakoskodott kislányokkal, nőkkel. A támadások a Derkovits lakótelepen, valamint Kodály Zoltán és a Szent Márton utcában történtek.

Az utóbbi napokban azonban újabb esetek borzolják a szombathelyiek idegeit.

Néhány napja a frisss.hu helyi internetes portál számolt be arról, hogy a lap egyik munkatársát lepte meg egy kerékpárral közlekedő „mutogatós bácsi”, s jelentkezett a portálnál egy 26 éves nő is, akit a Savaria Egyetemi Központ mögötti területtől követett hazáig egy ugyancsak kerékpáros férfi, aki még a házba is becsengetett, miután a nő bement.

A fentiekben és a tegnap délutáni újabb támadásban néhány egyezőség található, ezúttal viszont kislány volt az áldozat, aki csak lélekjelenlétének köszönhetően tudott kiszabadulni a férfi kezei közül.

A hétéves kislány édesanyja nyilatkozott lapunknak. Elmondta, vasárnap délután 15.13-kor a Váci Mihály utca 72. számú ház lépcsőházában egy kerékpáros férfi erőszakkal akart „csak egy puszit” kapni a gyermektől.

Szombathely, Váci utca 70. (a bolt)
Szombathely, Váci utca 70. (a bolt)

„A kislányom lement a szomszédos, 70-es lépcsőházban található boltba, hogy csipszet vegyen – ismertette a részleteket az édesanya. – Amikor a boltból kilépve a lépcsőház felé tartott, látta, hogy egy férfi követi. Azt hitte, hogy valamelyik szomszédhoz jön az illető, és még be is engedte, mivel mindig arra tanítottuk, hogy mindenkivel legyen udvarias.”

A férfi a lépcsőházban letámasztotta a kerékpárját és megragadta a felfelé induló kislányt.

„Utána kapott, elkapta a kezét és csókolgatni akarta, miközben azt mondogatta neki, hogy csak egy puszit kér. Mivel a lányom nem ismerte, kiabálni kezdett, kirángatta a kezét a férfi kezéből és szaladt fel a lépcsőn.”

A lakásajtó elé érve a gyermek kétségbeesésében ütni kezdte az ajtót.

„Rögtön ajtót nyitottunk neki, de kétségbeesetten sírt. Alig értettem, mit beszél. Amikor láttam, hogy nincs sérülése, és ki tudtam hámozni a szavaiból, hogy valamilyen bácsiról van szó, lerohantam a földszintre, de a férfi addigra sajnos elmenekült. A rendőröket 15:16 kor hívtam ki, két perc sem kellett, és több kocsival a helyszínen voltak. Nagyon kedvesen hallgatták ki a kislányomat, aki miután kicsit megnyugodott, mindent részletesen elmondott a támadásról.”

A gyermek a körülményekhez képest jól van. Este nagyon nehezen aludt el, gyenge nyugtatót kapott, és nem szívesen marad egyedül még a szobájában sem.

„Sokat beszélgetünk vele, hogy fel tudja dolgozni a történteket, de most még nagyon fél” – mondta az édesanya. – Megdicsértem, hogy milyen bátran viselkedett, amikor kiabált és kiszabadította magát a férfi szorításából. Elmondtam neki, hogy mennyi ember keresi a támadóját, és hogy nem kell majd félnie a szembesítéskor sem, hiszen a rendőr bácsik nem engedik, hogy a férfi megint bántsa.”

Arra a felvetésünkre, hogy a környéken ráismert-e valaki a támadóra a személyleírás alapján, az édesanya igennel válaszol.

„Eddig nem jelentkezett senki, aki személyesen ismeri, de az egyik szomszédunk mesélte, hogy a kislányommal történtek előtt fél órával sétált az unokájával a Kassák Lajos utcában. Ekkor látta a meleg idő ellenére bőrkabátot viselő kerékpáros férfit. Alaposan megnézte, mert ő is nagyon megbámulta az unokáját, aki szintén tíz év alatti kislány.”

A történtek okán természetesen megkerestük a szombathelyi rendőrség sajtóügyeletét is. Az ügyeletes tőlünk hallott az újabb szatírral kapcsolatos esetről, kérdéseinkre választ két–három nap múlva ígért.

.