Újjáéled a benzinturizmus?

2010.12.15. 22:56

Megoszlanak a vélemények, hogy érdemes-e átmenni Ausztriába tankolni. Összefoglaló, hogy mennyibe kerül a benzin a környező államokban.

A héten új történelmi csúcsra emelkedtek az amúgy sem alacsony magyarországi üzemanyag árak, s ezért még jobban megéri Ukrajnában tankolni a magyaroknak, az árkülönbség miatt erősödik a romániai és a szerbiai benzinturizmus is.

Nyár óta ugyan kismértékben emelkedtek az ukrajnai üzemanyag árak, ám még mindig nagyon megéri Kárpátalján tankolni: a legolcsóbb ukrán kútnál például 166 forintot spórolhat a magyar autós a benzin literjén.

A Beregsurány-Asztély határállomástól mindössze néhány száz méterre található Ukrajna első benzinkútja: az ANP töltőállomásánál a benzin literjéért 7,40 hrivnyát (1 ukrán hrivnya 26 forint), a gázolajért pedig 6,70 hrivnyát kell fizetni. Így a benzin esetében 166 forinttal, míg a gázolajnál 173 forinttal kérnek itt kevesebbet, mint a határ előtti utolsó, Vásárosnaményban található magyar benzinkútnál.

A megkérdezett benzinkutasok az MTI tudósítójának elmondták: a határ közeli ukrán kutaknál vásárlók több mint 60 százaléka Magyarországról érkezik, de akad olyan kút is, amelynél 90 százalékot tesz ki a magyar vevőkör. Ezen a helyiek sem csodálkoznak, mivel egy átlagos benzintartályú, 40-50 literes autót a legolcsóbb benzinnel megtankolni mintegy 8 ezer forintból lehet, de a legdrágább 95-ös is csak kevesebb, mint ezer forinttal kerül többe. A gázolaj esetében a tankolásra szánt összeg 7.000-7.500 forint.

Ukrajna belsejébe felé tartva drágább az üzemanyag: a magyar-ukrán határ melletti kedvezőbb árakat a magyar kamionosok is igyekeznek kihasználni, akik - ha tehetik - Beregszász melletti kutakról tankolják fel járműveiket.

A magyarországi üzemanyagárak emelkedésével párhuzamosan erősödik a benzinturizmus a Dél-Alföldön is. A határ menti szerbiai és romániai kutak munkatársai és a határrendészek az MTI-nek elmondták, bár a magyar és a szerbiai kutak között literenként 40-50 forintot is elérő árkülönbség van, egyelőre még kevesen vannak, akik kifejezetten a tankolás miatt mennek Szerbiába.

Ezzel szemben ahogy folyamatosan emelkedik a benzin ára, egyre többen járnak át tankolni Romániába. December közepén a benzinért 4,92 lejt (317 forint), a gázolajért 4,84 lejt (312 forint) kellett fizetni, az autógáz 2,86 lejbe (189 forint) került. Az üzemanyagtöltő állomáson a benzin 30, a gázolaj 22 forinttal volt olcsóbb, mint a határ magyar oldalán található legközelebbi kútnál.

Vas megyéből egyelőre sem Ausztria, sem pedig Szlovénia irányába nem indulnak nagy számban benzinturisták, általában csak az vásárol a szomszédos országok határ menti benzinkútjain, akinek nem kell külön eurót váltania, tehát vagy odakint dolgozik, vagy egyébként is arrafelé vezet az útja.

A Burgenlandban dolgozó, ingázó magyarok az MTI tudósítójának elmondták: a határ közelében lévő osztrák kutakon drágábban jutnak az üzemanyaghoz, mint a tartomány belsejében, de a különbség nem nagy, néhány század euró.
A 95-ös benzin ára jelenleg a határ mellett 1,18 -1,22 euró a gázolaj ára pedig 1,15 euró körül mozog. Az autósoknak most télen azt is be kell kalkulálniuk, hogy Ausztriában kötelező a téli gumi és a hólánc, ennek meglétét a rendőrség akár számon is kérheti.

Mások viszont, főként a szombathelyi taxisok azt mondják, érdemes, és ha így megy tovább egyre érdemesebb lesz Ausztriában megtankolni, mert számításuk szerint - ha elég nagy az autó tankja - akár száz kilométerrel is többet mehetnek ugyanannyi pénzből, ha kint tankolnak.

S bár Szlovéniához hasonlóan, Horvátországban is némileg olcsóbbak az üzemanyagok, a csekély különbség miatt magyar vásárló ma már alig akad ott.
Horvátországban kedd óta 8,98 kunát (337 forint) kérnek egy liter eurosuper 95-ös benzinért, a magasabb minőségű gázolaj, az eurodizel pedig 8,32 kunába (312 forint) kerül. A Letenyéhez legközelebbi horvát benzinkúton azonban ritka mostanában a magyar autós. A muracsányi (Gorican) INA kút egyik kezelője, Drazen Sabol az MTI tudósítójának azt mondta: már régen leapadt az évekkel ezelőtti nagy árkülönbség a két ország között, így ma már alig éri meg a magyaroknak náluk tankolni.

Az autópálya megnyitása óta amúgy is kevesebben állnak meg a régi közúti átkelőhelynél lévő töltőállomásnál. Magyar vásárlók legfeljebb a szomszédos településekről jönnek át alkalmanként üzemanyagot vásárolni - tette hozzá.
Szlovéniában a 95-ös benzin ára szintén kedden változott, literenként most 1,262 euróba (350 forintba) kerül, a gázolajért pedig 1,216 eurót (337 forintot) kérnek. Lendván az MTI tudósítója nem is talált egyetlen magyar vásárlót sem az itt működő Petrol kúton.

Az állami olajcég töltőállomásának alkalmazottja, Kristian Bernad azt mondta: míg régebben a nagyobb árkülönbség miatt gyakrabban jártak magyarok benzinért vagy gázolajért Szlovéniába, ez ma már alig fordul elő. Hozzátette: a magyarok legfeljebb fűtő olajat vásárolnak - alkalmanként 50-60 litert -, mert annak viszont kedvező az ára, egy liter most 0,795 euróba (220 forint) kerül.

A határokhoz közeli zalai benzinkutakon szintén arról számoltak be, hogy az áremelés ellenére sem igazán jellemző a benzinturizmus. Letenyén és Rédicsen, a Mol töltőállomásain közölték: legfeljebb azoknak éri meg átmenni a határon, akiknek nagyobb benzintankjuk van, viszont a kamionosok már évek óta kevesebben térnek be hozzájuk, ők inkább külföldön tankolnak.

A Becsehelyen található Agip kút kezelője úgy látja: az áremelés miatt nem változott a forgalmuk. Jellemzően a környékbeli lakosok és az M7-es autópályáról letérő kamionosok hajtanak be a töltőállomásra, de az áremelés eddig még nem okozott változást a forgalomban.

.