Újra látogatható a megújult Jurisics-vár

2013.06.30. 21:55

Közel egymilliárd forintot költöttek rá. Vasárnap „házi megnyitó” zajlott, melyen ott volt az Alon is.

Jurisics vár2011. január 1-től nem látogathatta a nagyközönség a kőszegi Jurisics várat. Az elmúlt két és fél évben kívül-belül megújult az építmény, az elkészült tereket vasárnap délután „házi megnyitó” keretében mutatták be mintegy két tucat meghívottnak és a sajtó képviselőinek. Hivatalos nyitás: július 2-án.

Kőszegi vár


A házi megnyitó kifejezést Huber László, Kőszeg polgármestere használta, utalva arra, hogy a rendezvény nem a vár átadását jelenti, hiszen a munkálatok még korántsem fejeződtek be.

Jurisics vár


A városvezető felidézte: 2007–2008 tájékán merült fel az ötlet, hogy Kőszeg idegenforgalomra „kárhoztatottsága” miatt a Jurisics vár álljon a városfejlesztés fókuszában, az európai uniós pályázati forrásokat ennek szellemében használják fel. Egyéves előkészítő munka után aztán a tervezgetést konkrét lépések követték, majd a Nyugat-dunántúli Regionális Operatív Program keretében 948 millió 857 ezer 991 forintból elkezdődhetett a rekonstrukció.

Kőszeg, Pócza Zoli


Pócza Zoltán, a Jurisics vár igazgatója azt mondta, helyi értékeken alapuló élménycentrikus turisztikai központot álmodtak meg, amelynek három bástyája a közművelődés, a turizmus és a színház.

Kőszegi vár


A tervek nagy ívűek: az a cél, hogy a Jurisics vár Kőszeg „vezérterméke” legyen, amely önmagában is turisták ezreit vonzza a településre.

Kőstegi vár


Július 2-től ugyan csak néhány tér és kiállítás tekinthető meg (természetesen addig kedvezményesen látogatható a vár, amíg a munkálatok tartanak), de a változás így is szembetűnő.

Kőszegi vár, új kiállítás


Felújították, illetve bővítették a kiállítótereket, valamint növelték ezek számát, az építészeti átalakítás eredményeképp a belső várban a jobb oldali bejáratnál egy állandó ruhatár és jegypénztár kapott helyet, ahonnan új, üvegfalú lépcső vezet az emeletre. A lovagterembe vezető lépcsőt elbontották, ide a múzeumhoz tartó lépcső felől egy üvegpadlójú hídon át lehet eljutni. Az elbontott lépcső helyén most kávézó található. Néhány helyiségben lovagi éttermet és egy földesúri asztalt megidéző kiállítást alakítottak ki. A belső várban ajándéktárgyakat árusító üzlet nyílt, új vizesblokk és lift áll a látogatók rendelkezésére.

Kőszeg, Jurisics vár, új kiállítás


A vár műszakilag is megújult: a homlokzattól, a fűtési rendszeren át a nyílászárókig terjedt a rekonstrukció.

Kőszeg, Jurisics vár, új kiállítás


Az új kiállításokat a mai kor technikai lehetőségeinek felhasználásával teszik például interaktívvá. Egy új, állandó kiállítás a várépítészet történetének folyamata segítségével mutatja be a vár történetét. A tervek szerint szeptember végéig létrejön a Kőszeghez kapcsolódó legértékesebb emléktárgyak időszakonként változó bemutatására az úgynevezett aranyszoba.

Kőszeg, Jurisics vár, új kiállítás


A kiállítások száma ekkor bővül egy Kőszeg és a szent korona kapcsolatát bemutató tárlattal. Olyan helyiségeket is kialakítanak a várban, melyek a későbbiekben időszaki kiállításoknak adnak helyet (először Ottlik-kiállítás nyílik). A földszinten a korábbi kazánház és a raktárak átalakításából fegyvertár jött létre, ahol a kőszegi darabontok ruházatát, fegyvereit állítják ki.                 

.