Hirdetés

Újra önkormányzatok szedik be az iparűzési adót

2010.06.09. 14:02

A második félévtől az APEH helyett újra az önkormányzatok szedhetik be a helyi iparűzési adót, amennyiben a parlament még júniusban elfogadja az erről szóló javaslatot.

Hirdetés

A második félévtől az APEH helyett újra az önkormányzatok szedhetik be a helyi iparűzési adót, amennyiben a parlament még júniusban elfogadja Kósa Lajos és Zombor Gábor (Fidesz) képviselők módosító javaslatát, amely az Országgyűlés honlapján jelent meg.

Ez év elejétől módosult úgy az adózás rendjét szabályozó törvény, hogy az önkormányzatok helyett az APEH szedi be a helyi iparűzési adót. A beszedett iparűzési adót havonta kell tovább utalnia az APEH-nek az önkormányzatok számláira.

A javaslattevő fideszes képviselők azzal érvelnek, hogy önkormányzati alapjogot sért a beszedés áthelyezése. Kiemelik, hogy az iparűzési adó az önkormányzatok legjelentősebb bevételi forrása. Utalnak arra is, hogy az idei költségvetés felhatalmazza az APEH-et, hogy az iparűzési adóbevételek időbeli eltéréséből adódó átmeneti hiányok fedezetére a kincstár kamatmentes hitelt nyújtson az adóhatóságnak. A régi eljárási rend visszaállításával erre nem lenne szükség.

A módosítás ugyanakkor szerződéskötési kötelezettséget ír elő az APEH-nek arra az esetre, ha az önkormányzat vele akarja behajtatni a be nem fizetett iparűzési adót.