Hirdetés

Uniós segítséggel oldanák meg a Pinka folyamatos vízpótlását

2012.03.06. 15:53

Uniós források felhasználásával oldják meg Vas megyében a Pinka patak folyamatos vízpótlását, biztosítják a halak szabad mozgását és vándorlását.

Hirdetés

Uniós források felhasználásával oldják meg Vas megyében a Pinka patak folyamatos vízpótlását, biztosítják a halak szabad mozgását és vándorlását - tájékoztatta az uniós pályázati támogatást elnyert projektről az MTI-t kedden a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

Az igazgatóság 2011 májusában száz százalékos európai uniós támogatást nyert a "Felsőcsatár, Pornóapáti Pinka rehabilitáció" című projekt előkészítési költségeire, amely 14 millió 756 ezer forint volt. Az előkészítés a környezetvédelmi és vízjogi engedélyek beszerzését, valamint az érintett területek tulajdonjogi rendezését célozta meg - írta közleményében Nádor István igazgató.

Felsőcsatáron nem mindenkor biztosított a Pinka meder vízellátása, száraz nyári időszakban előfordult, hogy kiszáradt a meder érintett szakasza. A folyamatban lévő projekt hallépcső segítségével biztosítani fogja a halak szabad mozgását, vándorlását az érintett folyószakaszon, és egyúttal biztosítja a meder folyamatos vízpótlását - fűzte hozzá.

Pornóapátiban a talajvízszint apadása csökkenti az adott területek termékenységét, és sok helyen érzékelhető a kutak apadása is. A beavatkozással reményeik szerint megakadályozhatják a Pinka vízszintjének további süllyedését az érintett szakaszon, és vizes élőhelyet hoznak létre a Pinka elhanyagolt holtágának vízpótlásával - számolt be terveikről.

A tervek alapján elkészült egy környezetvédelmi tanulmány amely már az uniós jóváhagyást is megkapta, megszerezték a területek feletti rendelkezési jogot, jelenleg az engedélyes terv jóváhagyása folyik. Az építés előreláthatólag 2013-ban kezdődik - foglalta össze a projekt jelenlegi állását Nádor István.