A 2013-as Prima Primissima Díjak nyertesei

2013.12.06. 21:30

 Átadták a tíz kategóriában meghirdetett Prima Primissima Díjakat és a közönségdíjat pénteken este a Művészetek Palotájában.



    A Prima Primissima Díj tíz kategóriájának díjazottjai: Lackfi János író; Marton Éva operaénekes; Petrás Mária népdalénekes, keramikus; Nádler István festőművész; Bagdy Emőke pszichológus; Darnyi Tamás úszó olimpikon; Bachman Zoltán építész; Freund Tamás akadémikus, agykutató; az InfoRádió és Molnár Piroska színművész. A közönségdíjat Pál Ferenc római katolikus pap, azaz Feri atya kapta.
   
    Az alábbiakban közöljük a szervezők tájékoztatása alapján a díjazottak rövid életrajzát, az intézmények történetét.
   
    Lackfi János 17 évig tanított a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen francia irodalmat és kreatív írást. Milyenek a magyarok? című humoros kötete több mint 15 ezer példányban fogyott el. A József Attila-, Déry Tibor-, Illyés Gyula-díjas író-költő szövegeit a Kaláka, Lovasi András, Malek Andrea és mások éneklik. Tévéműsorok vezetője, műveit tizenöt nyelvre fordították le, sokat szerepel külföldön, évi 90-100 alkalommal lép fel határokon belül.

    Marton Éva a világ egyik legkiemelkedőbb drámai szoprán énekesnője. Repertoárja szinte egyedülálló, a Verdi-, Puccini-, Richard Strauss-, Wagner-szerepek mellett otthon van a verizmus világában is. Csaknem negyven éven keresztül a világ valamennyi számottevő operaházának, koncerttermének és fesztiváljának állandó szereplője volt. A Corvin-lánccal kitüntetett, Kossuth- és Bartók-Pásztory-díjas énekesnő a Bécsi Állami Operaház örökös tagja, magánénekese; a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professor emeritája.

    Petrás Mária népdalénekes, moldvai csángó származású művész kezdetben grafikusnak tanult, majd Magyarországra érkezése után az iparművészeti főiskolán kerámia szakon végzett. Elsősorban figurális kerámiával és üvegplasztikával foglalkozik, de grafikákat és táblaképeket is készít. Biblikus témájú domborműveiben, szobraiban a csángó falvak imái és énekei öltenek testet. Dalai által a csángóföld népdalvilágába nyerhetünk bepillantást. Köztéri munkái az ország több pontján láthatók, de rendszeresen szerepelnek külföldi kiállítótermekben is.

    Nádler István az 1960-as években indult magyar neoavantgárd képzőművészeti mozgalom egyik elindítója és jeles képviselője. A Munkácsy- és Kossuth-díjas festőművész munkássága több alkotói korszakra bontható, de mindegyiket erősen befolyásolta a korszellem mellett a hagyomány, a zene és a keleti filozófia. A híres fekete korszak, majd az azt követő élénk, erőteljes színek és gesztusok világa után egy újabb fordulatnak lehettünk tanúi. Először tűntek fel akkor Nádler festészetében a "metálszínek" (arany, ezüst, réz, bronz), amelyek azóta is meghatározó elemei a műveknek.

    Bagdy Emőke 1982-ben lett a pszichológiai tudományok kandidátusa, 1995-ben habilitált doktora. Főbb kutatási területei: relaxációs eljárások hatásvizsgálata, a hivatásszemélyiség fejlesztésére irányuló módszerek kimunkálása; párkapcsolati viszonyelemzés, stresszkezelő módszerek, egészségpszichológia. Missziója, hogy minél több emberrel megismertesse, hogyan működik a lélek. Megszervezte a Szülők Iskoláját és a Pedagógus-Akadémiát.

    Darnyi Tamás első sikerét az 1985-ös szófiai Európa-bajnokságon érte el, ahol kettős győzelmet aratott: 200 és 400 méteres vegyesúszásban. Részt vett az 1988. évi szöuli és az 1992. évi barcelonai olimpián. Mindkétszer a 200 és 400 méteres vegyesúszásban olimpiai bajnoki címet szerzett. Négyszeres világbajnok, nyolcszoros Európa-bajnok, mindkét vegyesúszó távon háromszor állított fel új világrekordot. Ő volt az első, aki két percen belül úszta a 200-at. 53-szoros magyar bajnok, ötször volt Magyarországon az Év sportolója. Visszavonulását követően sikeres úszóklubot alapított.

    Bachman Zoltán Kossuth- és Ybl-díjas építész Pécs építészetének és örökségvédelmének meghatározó alakja. Ő tervezete többek között a pécsi Dóm Múzeumot, az Expo Centert, a Szentágothai János Kutatóközpontot. A pécsi ókeresztény sírkamrák helyreállítása országosan ismertté tette nevét. Számos családi háza közül összesen ötöt ismertek el Az Év Lakóháza díjjal. Komoly érdemei vannak a pécsi építészoktatás megszervezésében is.

    Freund Tamás az agykéreg működésének nemzetközi hírű tudósa. Kutatócsoportja olyan betegségek neurobiológiai kérdéseivel foglalkozott, mint az epilepszia, az oxigénhiányos agykárosodás, a szorongás és a Parkinson-kór. A memória-folyamatokban kulcsszerepet játszó agyi ideghálózatok feltárásáért harmadmagával az "agykutatás Nobel-díjának" is nevezhető Agy Díjat (The Brain Prize) kapta meg 2011-ben. A Bolyai- és Széchenyi-díjas kutató az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet igazgatója, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára, az Európai Idegtudományi Társaságok Szövetségének volt elnöke.

Az InfoRádió Magyarország első, 2000-ben alapított hírrádiója kizárólag híreket és információkat sugároz. A negyedóránkénti gyors és pártatlan hírszolgáltatás mellett a közélet legfontosabb és legfrissebb információit helyszíni tudósításokkal, rendkívüli híradásokkal és magazinműsorokkal egészíti ki. 2001 óta a BBC szakmai partnere, 2006-ban indította el internetes hírportálját. Műfajteremtő tevékenységét számos egyéb elismerés mellett négyszer díjazták Superbrand címmel, 2008-ban pedig Joseph Pulitzer-emlékdíjjal tüntették ki.

    Molnár Piroska a Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1968-ban végzett, ma pedig ő okítja itt művészi beszédre a hallgatókat. A nemzet színésze volt a Háború és béke Natasája, a Koldusopera Kocsma Jennyje, A kétfejű fenevad Báthory Susánnája, a Rómeó és Júlia dajkája és a Csárdáskirálynő Cecíliája. Művész- és közönségfilmekben egyaránt rendszeresen szerepel, játszott az Indul a bakterház, A nagy füzet, a Csinibaba, a Meseautó, a Sorstalanság, a Rokonok, a Taxidermia című filmekben. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznőnek szerepálma nem volt, azt játszotta, amit rá osztottak.

    Pál Ferencet 1996-ban szentelték pappá Esztergomban. Budapest különböző kerületeiben végzett és végez papi szolgálatot. 2005-től a SOTE Mentálhigiénés Intézet tanára. Létrehozta a Teljes Életért Közhasznú Alapítványt, majd munkatársaival együtt mentálhigiénés szolgálatot szerveztek és működtetnek szerteágazó tevékenységi területeken, a testi, lelki, szellemi, szociális és spirituális jóllét előmozdítása, fejlesztése érdekében. Rendszeresen tart előadásokat az országhatáron innen és túl. Több rádiócsatornán jelentkezik heti önálló műsorral. Eddig négy könyve jelent meg, csaknem húsz kötetben olvashatók írásai.
.