Hirdetés

Összefoglaltuk - Ilyen feltételekkel utazhat Horvátországba 2021 nyarán
alon.hu

Összefoglaltuk - Ilyen feltételekkel utazhat Horvátországba 2021 nyarán

alon.hu

2021.06.27. 23:37

Utazási szabályok Horvátországba. Ezen az oldalon pedig ellenőrizheti a többi EU-s ország aktuális szabályait.

Hirdetés

Horvátországi, spanyol vagy olasz nyaralást tervez? Vagy Magyarországra szeretne visszautazni? Itt megnézheti, milyen szabályok vonatkoznak az egyes országokra.

Horvátországban a külügyminisztérium kétoldalú megállapodásai alapján az összes hazai vakcinát elfogadják. A magyar védettségi igazolvány mellett egyéb dokumentumot (regisztráció, papíralapú oltási igazolvány) is fel kell mutatni.

Ha Horvátországba utazik például ezen az oldalon kell az utazás előtt regisztrálni, mely magyar nyelven is elérhető. Az alapadatok, mint név, elérhetőség, útiokmányokon felül, szükséges megadni a szállás címét, ill. az űrlapon be kell jelölni azt is, hogy van-e EU-s digitális COVID tanúsítványunk. A Szputnyik V-vel oltottaknak, ez némi bizonytalanságra ad okot.

Ugyanakkor a konzuli szolgálat oldalán ez is olvasható:

2021. június 17-vel Magyarország a „zöld” kategóriába került, amely értelmében a Magyarországról Horvátországba beutazó állampolgárok érvényes útiokmányok birtokában korlátozásmentesen (karantén-/teszt-/védettség-/oltottság igazolása nélkül), szabadon beléphetnek Horvátországba.”

Továbbá javasolják, hogy az oltásokról szóló igazolásokat vigyék magukkal az utazáshoz.

Visszaútra, azaz Horvátországból Magyarországra ugyan ez a helyzet, annyival kiegészítve, hogy az oltási igazolásokon felül a magyar lakcímkártyát elkérik a határon.

Összefoglalva tehát Horvátországba szabadon utazhatunk: de kifele a regisztrációs lap, szálláscím szükséges; visszafelé a személyi igazolványon kívül még a magyarországi lakcímkártya is.

Ha Horvátországon csak átutazunk, akkor nem kell kitölteni a horvát adatlapot.

Maszkviselés szabályai:

Horvátországban zárt tereken még kötelező a maszkviselés, illetve ott ahol nem tartható a 1,5 méteres védőtávolság.

.