Útjavításokkal kezdődött a téli felkészülés Vasban

2011.11.21. 15:15

A télre való felkészülés az útjavításokkal, kátyúzásokkal kezdődött a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Vas Megyei Igazgatóságán.

A télre való felkészülés az útjavításokkal, kátyúzásokkal kezdődött a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Vas Megyei Igazgatóságán - mondta az MTI érdeklődésére Horváth László a társaság Vas megyei igazgatója.

A téli üzemeltetési időszak kezdetéig, vagyis november közepéig 2.734 tonna aszfaltot használtak fel a több ezer úthiba kijavítására a közútkezelő gondjaira bízott 1540 kilométer hosszúságú állami közúthálózaton, a javítási munkák összesen több mint 190 millió forintba kerültek, ezen felül több mint 54 ezer négyzetméteren végeztek úgynevezett nagyfelületű burkolatjavítást, ami összesen 347 millió forintba került - fűzte hozzá.

A téli üzemmódra való áttérés Vasban is az országos gyakorlat és elvek szerint történik, a közútkezelő elsődleges feladata a téli időszakban a kátyúzás mellett a síkosságmentesítés és a hó eltakarítása.

A megyében ez 50 saját, és 98 bérelt géppel történik. A 21 saját sószóró és hóeke adapterrel is felszerelhető gép mellett 9 rakodógép, 10 hómaró és 4 földgyalut is hadrendbe tud állítani az igazgatóság.

A gépek felkészítésével időre végeztek, a raktárakban pedig már felhalmozták a síkosságmentesítéshez szükséges anyagokat, 5600 tonna sót és 1600 tonna érdesítő anyagot, amelyekből folyamatosan érkezik majd az utánpótlás.

A hófúvások elleni megelőző védekezés érdekében az érintett útszakaszok mellett védőeszközöket, hófogó hálókat helyeztek ki a társaság szakemberei.
 

.