A porckopás tünetei és kezelése

2016.06.22. 07:06

Ezt mondja a szakember.

A porckopás az ízületi porc (ízületi felszínek) folyamatos leépülését és szövetpusztulását jelenti. Ami miatt a  porc rugalmatlanná válik. Az idő előrehaladásával az adott ízületet alkotó csontvégek szerkezete is megváltozik. Egy idő után ez már a röntgenfelvételi képen is látszódik. Az ízület terhelhetősége, mozgástartománya beszűkül. A kopásos ízület terhelésekor fokozódó fájdalom jelentkezik. Az ízületi fájdalmat a beteg reggel  érzi a legfájdalmasabbnak egészen addig amíg az ízületei be nem járatódtak (reggeli indulási fájdalom).

Az ízületi porc valamilyen ok miatt megkezdődő leépülése fiatal és idősebb korban egyaránt kezdődhet, de 60 éves kor körül a népesség kb. 20 százalékát már érinti ez az elváltozás.

Az esetek nagy részében eleinte panaszmentesen zajlik a folyamat, de az is előfordul, hogy már kezdetben erős fájdalom jelentkezik. A szervezet az erős fájdalom ellen úgy védekezik, hogy a terhet egy szomszédos ízületnek adja át. Gyakori pl. a csípőízületi kopás miatt megjelenő következményes térdízület- vagy derékfájdalom.

Az izom- és a csontszöveteknek jó a vérellátása, ezért ezek gyorsan regenerálódnak. A porcszövetnek nincs közvetlen vérellátása, így gyógyulása  jóval hosszabb időt vesz igénybe.

Számos étrend-kiegészítő termék jelent meg olyan összetétellel, melyek a proteoglikánok termelődését segíthetik elő. Összetételüket tekintve tartalmaznak: kondroitin szulfátot, glükózamint, msmt, zöldkagyló kivonatot, cápaporcot. Egyes termékek kurkumint, halolajat, boswellint, és fontos ásványi anyagokat és vitaminokat.

Hialuron direct PLUSZ kapszula (Dietpharm) 30x                     Glükozamin Kondroitin MSM tabletta 72x Jutavit  

SYNOTABS tabletta 60x 


A kondroitin-szulfát szerkezetét tekintve D-galaktózamint és D-glükuronsavat tartalmazó vegyület. A mátrix proteoglikánok a sejtközötti állomány alkotórészei. A porcban egy jó vízmegkötő anyag. Fokozza a proteoglikán és kollagén termelődést, az izületekben növeli a hialuronsav szintet, emeli az izületi folyadék viszkozitását, csökkenti a porcbontó enzimaktivitást.

 

 

.