Hogyan etessük kutyánkat, macskánkat?

2016.06.12. 10:06

Soha ne etessük nyers hússal kedvenceinket!

Ha lehet, soha ne etessük kutyánkat csak színhússal. Nyers hús etetésekor nagy a parazitás fertőződés veszélye, nyers sertéshús az Aujeszky-kór (álveszettség), nyers baromfihús etetése pedig a szalmonellózis miatt tilos. Nyers hal etetése B1-vitaminhiányt okozhat, mely idegrendszeri tüneteket jár.
Sok csont etetése székrekedést okoz, a csont nem kutyaeledel, ha lehet, ne adjunk állatunknak.

Nyers máj etetése hasmenésre és főleg macskáknál hozzászokásra hajlamosít. Sok macska ilyenkor másféle ételt nem is fogad el. Az egyoldalú táplálás eredménye A-vitamin túladagolás, a nyaki gerinccsigolyák súlyos elmeszesedése.
A tojástermékek kiváló tápláló hatásúak, de nyersen adva szintén a szalmonellózis veszélyét hordozzák. A tej laktóz (tejcukor) tartalma sok felnőtt állat számára emészthetetlen ezért hasmenésre hajlamosít, sőt a tej ételallergiát is okozhat. Ne adjunk tejet kutyánknak, még a macskánknak se.

Gabonaféléket és zöldségeket csak főtt állapotban szabad adni, még így is sokkal kevésbé tudják megemészteni a kutyák, mivel húsevők. Hüvelyes magvakat, bélgázképző hatásuk miatt, nem célszerű használni.

A kutya és macskatápok etetésénél friss ivóvízről mindig gondoskodni kell. A száraz tápok vízben, vagy tejben való elkeverése nem előnyös, mert a falánk állat kellő rágás nélkül nyeli le a falatot, ami emésztési problémákhoz vezethet.

A vízzel vagy tejjel kevert tápok könnyen romlanak, és hasmenést okozhatnak. Tápok etetésekor mindig ügyeljünk a csomagoláson lévő adagolási táblázatra. Korlátlan mennyiségben etetve fiatal állatoknál növekedési zavar, súlyos ízületi problémák lépnek fel, míg a felnőtt egyedek elhíznak.

Háztartási ételmaradék spontán, nem receptúraszerű etetése esetén ügyelni kell arra, hogy a hús (izom) nem tartalmaz elegendő kalciumot és jódot. A színhús-etetési szindróma csontritkulást, pajzsmirigy alulműködést eredményez.

Név: Szombathelyi Állatkórház
Cím: 9700 Szombathely, Bartók Béla krt. 9/b
Telefon: 06/94/310-034
E-mail: allatkorhaz@upcmail.hu
Web: allatorvos-szombathely.hu
Facebook: facebook.com/szhelyiallatkorhaz

.