Romantikus-est Georg Kugival a Bartók Teremben

2016.11.17. 15:40

Szimfónia bérlet 3., 2016. november 25., 19.00, Bartók Terem

Szimfónia bérletünk 3. előadásában a 19. századi cseh nemzeti zenéjének egyik központi figuráját, Bedrich Smetana-t mutatjuk be.

Hazám című ciklusa hat szimfonikus költeményből áll, melyek mindegyikében a cseh történelem vagy mondavilág egy-egy jellemzőjét festi le hangokkal a zeneszerző. A sorozat második darabja a Moldva. A kompozícióban Smetana szemlélteti a folyó születését, ahogyan először csak csermelyként folydogál, majd 430 kilométernyi kalandos út után diadalmasan ömlik az Elbába.

Georg Kugi. Fotó: sso.hu

A 20. század egyik nagyhatású, ugyanakkor sokat vitatott zeneszerzője Philip Glass. Stílusa talán a minimalistákhoz áll legközelebb, mivel kompozícióit repetitív struktúrákból alakítja ki. Két zongorára írt versenyműve nem a megszokott szólista-zenekar szerepekre épül, a zenekart inkább mintegy a két billentyűs hangszer kiterjesztéseként kezeli.

Smetanához hasonlóan Antonín Dvořák a cseh nemzeti zene meghatározó alakjaként szimfóniáiban is előszeretettel alkalmazta a cseh népzene fordulatait. 8. szimfóniájában pasztorális, gyászindulószerű és táncos elemek egyaránt felbukkannak. Rapszodikus struktúráját az egymásra vonatkoztatott motívumok és ritmikai elemek teszik egységessé.

  • B. Smetana: Moldva
  • Ph. Glass: Versenymű két zongorára
  • A. Dvořák: VIII. G-dúr szimfónia, op.88

Közreműködik: Suhrud Athavale és Pawel Markowicz (zongora)

Vezényel: Georg Kugi

További információk itt érhetők el.

.