Hirdetés

Vámosszabadi nem akar menekülttábort

2013.06.19

Arra kéri a kormányt Vámosszabadi képviselőtestülete, hogy álljon el a település határába tervezett menekülttábor tervétől - áll az éjszakai órákra írásba foglalt, az MTI-nek megküldött döntésben.

Hirdetés    Kukorelli Norbert (független) alpolgármester azt közölte: kora este közmeghallgatáson vitatták meg a kérdést, ezt követően ült össze a testület, amely arra kéri a kormányzatot, hogy a végső döntés meghozatalakor mérlegelje az elgondolás megvalósulása esetén "a térséget sújtó aránytalanul nagy károkat és kevesebb negatív hatással járó helyen jelölje ki a befogadó állomás helyét".

    Határozatukban hivatkoznak arra, hogy Vámosszabadi lakossága tíz év alatt a felével nőtt, ennek fő oka a közeli Győrben munkát vállaló, "biztos egzisztenciával rendelkező középosztály" beköltözése, ugyanakkor "a lakosság egységesen elutasítja a kialakítandó menekülttábor létesítésének tervét arra hivatkozva, hogy a menekültek fokozott kockázatot jelentenek a családok biztonságérzetére".

    Aránytalanul nagy érdeksérelemként említik, hogy a tábor ide helyezésével veszíthetnek értékükből a faluban lévő ingatlanok, egy 120 főt foglalkoztató üzem idetelepítését tervező cég pedig jelezte, hogy a tábor megnyitásától teszi függővé betelepülését.

    Ugyanakkor megemlítik: a korábban a határőrség által használt épületre három másik hasznosítási lehetőség is adódna; szociális otthonná, ápolási központtá, valamint a térségben munkát vállaló kelet-magyarországi dolgozók szállásává alakíthatnák.

    Kitérnek arra is: a tervezett helyszín azért sem biztonságos, mert kétszáz méterre van a magyar-szlovák határtól, ugyanakkor gyalogos megközelítése balesetveszélyes, hiszen oda csak egy időnként járhatatlan földúton és a padka nélküli, jelentős kamionforgalmat bonyolító 14-es főúton lehet eljutni.

    A határozat megemlíti: a szomszédos települések vezetése már jelezte a tervvel kapcsolatos aggodalmát, a környék ezer lakója pedig aláírásával tiltakozott a menekülttábor terve ellen.

     A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat közgyűlése múlt pénteki ülésén Kovács Gyula, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal megyei vezetője bejelentette: hamarosan 216 illegális bevándorló elhelyezésére alkalmas nyílt befogadóállomás kezdi meg működését a magyar-szlovák határnál fekvő Vámosszabadiban.

    A héten kezdik meg a négyszintes létesítmény leendő dolgozóinak toborzását. Közlése szerint olyan embereket helyeznek el a falutól és a kisalföldi megyeszékhelytől is több kilométerre fekvő objektumban, akik nem jelentenek különösebb kockázati tényezőt, így nem kell őket menekültügyi őrizetbe venni.