Hirdetés

Váratlan izgalmak a szombathelyi költségvetés véghajrájában

2010.04.23. 17:08

Czeglédy Csaba és Németh Kálmán alpolgármesterek szerint a felvázolt jobboldali lefaragások kivitelezhetetlenek, Molnár Miklós viszont azt ígéri, jövő héten lesz költségvetés.

Hirdetés

Czeglédy Csaba és Németh Kálmán

A lakosságnak persze a kisebb gondja is nagyobb annál, minthogy amiatt aggódjon, hogy miért nincs április végén 2010-es költségvetése Szombathelynek, de a helyzet attól még érdekes. A Fidesz ugyanis megvillantotta tervezetét, amely jóval szigorúbb, mint a városvezetésé. Czeglédy Csaba és Németh Kálmán alpolgármesterek szerint a felvázolt jobboldali lefaragások kivitelezhetetlenek, Molnár Miklós viszont azt ígéri, jövő héten lesz költségvetés, ha pedig a városvezetés nem szavazza meg, akkor le kell vonniuk a következtetéseket.

„Lehetetlen kategória”

„A városvezetés költségvetési javaslata ellenében kidolgozott fideszes költségvetési tervezet, annak lehetséges hatásai” címmel tartott pénteken sajtótájékoztatót két szombathelyi alpolgármester, Czeglédy Csaba (MSZP) és Németh Kálmán (SZDSZ).

„A tegnapi gazdasági bizottsági ülésen felszállt a füst, megkaptuk a fideszes képviselők költségvetési tervezetét, amire január óta várunk. Sajnos a bizottság elnöke, Molnár Miklós csak tíz percet adott, hogy tanulmányozzuk” – közölte elöljáróban a sajtótájékoztató apropóját Czeglédy Csaba, aki egyben felháborítónak tartotta ezt a fajta időkorlátozást.

Ugyanakkor a jobboldali többségű bizottság elfogadta a tervezetet, így a képviselőkhöz most két költségvetési verziót küldenek el: amit a városvezetőség készített és amit a többségben levő ellenzék.

Németh Kálmán emlékeztetett arra, hogy a városvezetés még tavaly decemberben készítette el a költségvetési tervezetét, amit a közgyűlés azóta sem tárgyalt meg. Szerinte az ellenzék időhúzása a választások miatt volt.

Időközben ugyanakkor a jobboldal javaslatára megszületett egy olyan határozat, hogy az eredetileg javasolt 5 milliárd forinttal szemben csak 3,5 milliárd lehet a hiány.

A Fidesz új javaslata nagyjából ehhez igazodik, mivel 3,6 milliárddal számol.

Németh Kálmán szerint viszont ekkora mértékű költségcsökkentés nem lehetséges, már azért sem, mert négy hónapja tart a költségvetési év, ami különösen az oktatásnál lényeges elem.

Az alpolgármester beszámolt azokról a károkról is, melyeket a költségvetés hiánya okoz.

Ezek szerint az államkincstár nem utalja már át az idei áprilisi normatívákat, és ha a jövő héten sem lesz költségvetés, a májusi normatívák is elúsznak. Ezeket később megkapja ugyan a város, ha lesz költségvetése, viszont nem egy összegben, hanem havonta elosztva; fizetni viszont most kellene mindenfelé.

Költségvetés hiányában például a köztisztviselők most esedékes, évi egyszeri bérkiegészítését sem tudják kifizetni.

A Fidesz tervezete alapján az oktatásból 300 millió forintnyi, és ugyancsak nagy – mintegy 70 milliós - elvonás lenne a két nagy sportegyesület, a Falco és a Haladás támogatásából.

Az alpolgármester a „lehetetlen” szóval jellemezte a Fidesz-elképzeléseit, amely többek között eltörölte az éves szúnyogirtás kétmilliós tételét is.

Czeglédy Csaba és Németh Kálmán
Czeglédy Csaba és Németh Kálmán sajtótájékoztatója

Czeglédy Csaba azt is gondnak tartja, hogy a bizottság elé hozott anyag erősen elnagyolt, komplett mellékletek hiányoznak, így például azok, amelyek intézmények költségvetési soraira vonatkoznak, így nem lehet tudni, hogy mely intézményeket sújtanának az elvonások. Ami már csak ezért is érdekes, mert a városvezetési verzió által javasolt 110 milliós elvonás is nagyon drasztikusnak tűnt az oktatási intézmények esetében. Úgy véli: a papír sok mindent elbír, magunkat be lehet csapni, aztán ősszel majd költségvetést kell módosítani.

A szocialista alpolgármester – aki szerint semmi nyoma nincs annak, hogy beteljesülnek a fideszes ígértek és a parlamenti választások nyomán pluszforrásokhoz jut majd a város - bízik benne, hogy a mostani városvezetés ősszel is megkapja a többséget a folytatáshoz, így helyreáll a rend és a nyugalom Szombathelyen.

Az ALON kérdésére a városvezetők elmondták: az oktatás és a sport mellett a fideszes tervezet a szociális kiadások csökkentésével, illetve az iparűzési adó emelkedésével és városi ingatlanok eladásával számol. Szerintük az utóbbi reményeknek szintén nem sok alapja van.

„Mi ezt tudjuk vállalni”

„A költségvetésnél nem a csütörtöki bizottsági ülés, hanem a következő egy hét a leglényegesebb, hiszen a bizottságok ekkor fogják megtárgyalni a tervezetet” – mondta megkeresésünkre Molnár Miklós, a pénzügyi és gazdasági bizottság elnöke (Pro Savaria). Ezeken részt lehet venni és el lehet mondani a véleményt - tette hozzá Molnár, aki szerint ennek a javaslatnak is pont az a hivatali időzítése és ügymenete, mint a többi közgyűlési anyagnak.

Csütörtökön csak arról tájékoztatták röviden a bizottság tagjait, hogy milyen anyagot fognak majd ezután kiküldeni megtárgyalásra. Ezért természetes, hogy nincsenek benne a részletes számok, amik pedig vannak, azok sem kőbe vésettek. Az előkészítésben valóban nem vett részt a városvezetés, részt vettek viszont az egyeztetéseken hivatal dolgozói.

Az anyagot az elkövetkező napokban megtárgyalják a bizottságok, és a javaslataik alapján lesznek majd megtöltve konkrét számokkal az intézményi rovatok is, mivel ez a munka nem a gazdasági bizottság dolga. Egyedül arra kérték a többi bizottságot, hogy vegyék figyelembe azokat a sarokszámokat, melyeket ők határoztak meg a hiány tartása miatt – mondta a bizottsági elnök.

Ami az oktatási ágazatot sújtó elvonásokat illeti, Molnár közölte: az ellenzék által szorgalmazott városi megszorításoknak a dupláját szavazta meg Ipkovich György polgármester a Parlamentben a normatívák csökkentésével. Ezzel a súlyos helyzettel kell kezdeni valamit helyi szinten, úgy, hogy közben sem idén, sem jövőre ne menjen tönkre a város. Arra kérdésünkre, hogy véghezvihető-e a tervezett - az alpolgármesterek által lehetetlennek ítélt - megszorítás, a politikus határozott igennel válaszolt, mondván, mind a bizottsági elnök és a hivatal és kivitelezhetőnek tartja a tervet. Ugyanakkor nincsen semmi kőbe vésve, és ha nagyon kell, akkor év közben is lehet költségvetést módosítani.

„Nyolc éve ők irányítják a várost, és nehogy a mi felelősségünk legyen, hogy milyen állapotban van. Most mi vagyunk többségben, kaptunk egy helyzetet, és ebben a helyzetben mi ezt tudjuk vállalni” – mondta Molnár, aki közölte: ha akarja a városvezetés, ha nem, jövő héten lesz költségvetése Szombathelynek, és ha a tisztségviselők nem szavazzák meg saját városuk költségvetését, akkorszerinte le kell vonniuk a konzekvenciát és távozniuk kell pozíciójukból.