Varga Ferenc szobrász kiállítása a Weöres Sándor Színházban (2012. január 20-tól)

2012.01.17. 16:11


IROKÉZ COLLECTION

SELECTION NO.1: VARGA FERENC SZOBRÁSZ


A Weöres Sándor Színház most induló kiállítás sorozatával az egyik legjelentősebb kortárs képzőművészeti gyűjteményből, a szombathelyi Irokéz Gyűjteményből válogat.

Selection No.1: Varga Ferenc, szobrász

Varga Ferenc a Magyar Képzőművészeti Főiskola szobrász szakán végzett (mestere: Bencsik János), majd 2002-től Japánban a Kiotói Városi Művészeti Egyetem volt kutató hallgató, és itt írta meg doktori disszertációját is Szoborfaragásról a technokultúra és a tömegmédia korában címmel. 2007-től tanít a Pécsi Egyetem Művészeti Karának Szobrász Tanszékén.

A kiállításon szereplő művei:

Sikertelen kísérlet a szoborfaragásra hívó késztetés megtagadására
"Olyan korokban és kultúrákban, amelyekben a társadalom tiltja, ellenzi, kigúnyolja a szobrászatot, vagy egyszerűen csak nem teremt helyet a szobrászat számára, a szoborfaragó embernek két választása marad. Vagy kioltja magában a szoborfaragásra szólító késztetést, hogy a társadalom tagjának nevezhesse magát, vagy a környezetével szakít meg minden kapcsolatot, függetleníti magát a társadalomtól és a korától, saját helyét és a szobrai helyét pedig maga teremti meg egyedül, ebben a széles, nagy világban."

Emberkéz faragta kőarcok
"Lehetetlen dolog neutrális arcot faragni. Valamilyen tekintet mindenképpen megjelenik, akkor is, ha a szobrász nem akarja. A szobor arca nemcsak azért néz, mert a formája olyan, mint egy arc, hanem azért is, mert ember faragta. Mert emberi kéz és emberi szem munkájának az eredménye. Nagy gyakorlattal bizonyos mértékig irányítható az arckifejezés, de a tekintet léte nem a szobrász akaratától származik. Maga a szobrász csodálkozik el legjobban, amikor faragás során egyszer csak megjelenik a tekintet, és a munka haladtával egyre változó, finom arckifejezések végtelen gazdagsága."

Megnyitó: 2012. január 20., 18.30 óra
Helyszín: Weöres Sándor Színház, első emeleti előtér
Megnyitja: Lazáry Viktor alpolgármester
Köszöntőt mond: Jordán Tamás
A belépés díjtalan.
A művész honlapja: www.vargaferenc.net
 

.