Városi cégek félévi vizsgája Szombathelyen

2012.09.18. 18:33

 Nagy meglepetés nincs, a részletek tartogattak érdekességeket.

„Olyan, mint az érettségi” – értékelte a mellettem ülő kollega a gazdasági bizottság rendkívüli ülését, amelyen forgószínpadszerűen megjelentek a városi cégek vezetői, hogy számot adjanak gazdálkodásuk első félévéről. Nagy meglepetés nincs, a részletek tartogattak érdekességeket.

„No news is good news” – tartja az angol mondás, amit nagyjából úgy lehet lefordítani, hogy „jó hír, ha nincs hír”.

Mindez kedden délután jutott eszembe, amikor is a Szakács Dávid elnök (Fidesz-KDNP) által vezetett jogi és gazdasági bizottság színe elé járultak a városi cégek vezetői, hogy az meghallgassa és rábólintson az első féléves tevékenységükre.

Rá is bólintott mindegyikre, néhány tartózkodás mellett. gyakorlatilag ellenszavazat nélkül. Igaz, a Szova és és a Távhő beszámolóját a jövő hétre halasztotta a testület.

„Olyan, mint az érettségi” – mondta a mellettem ülő kollegám, és tényleg van a benne valami, mert az egészet úgy kell elképzelni, mint egy vizsgát.

Jogi és gazdasági bizottság

A bizottság tagjai és az érdeklődők ültek az emeleti kisteremben, a városi cégek vezetői meg egymás után járultak a testület színe elé. Tételt nem húztak, ellenben korábban leadták már a beszámolójukat.

A bizottság tagjai meg vagy kérdeztek vagy nem kérdeztek a vezetőktől, aztán már csak a szavazás volt hátra.

A procedúra abban is idézte az érettségit, hogy a (vizsga)bizottság nem látszott túl szigorúnak, igaz, a beszámolók alapján úgy tűnik, hogy – legalábbis a felszínen - egyik cégnél sincs különösebb baj.

A Savaria Rehab Team, a Forrásközpont, a Weöres Sándor Színház, a Falco, a Haladás, a Sportközpont, a parképítő parkfenntartó és a TISZK ügye meglehetősen egyszerűnek tűnt, olyannyira, hogy ezeknél a cégeknél a jegyzetfüzetem is üresen maradt. (A Haladás egyik játékosának az adásvételét firtató elnöki kérdésre, illetve az elhangzott összeg hallatán megfordult bennem a gondolat, hogy mégiscsak komolyabban kellett volna vennem a focit és a jobbszélt anno, merthogy a labda lukratívabb befektetésnek tűnik, mint egy bizottsági ülésen jegyzetelni.)

A beszámolók szerint ezen cégek mérlege nagyjából olyan volt év közepén, amilyennek lennie kell.

Mellesleg a többieké is, de azoknál már ezt-azt jegyzeteltem.

Szombathelyi Televízió és Rádió Kft.

„Hosszú idő után örömmel olvastam a tévé beszámolóját” – kommentálta a cég helyzetét Szakács Dávid.

Az öröm forrása, hogy a cég 8,5 milliós nyereséggel zárta az első félévet. Igaz, ennek részben az az oka, hogy bizonyos bevételek már megjelentek a könyvelésben, és bizonyos kiadások még nem. Mindenesetre a tévé a tervezettnél 15 százalékkal több bevételt mondhat magáénak. Hosszú távú szerződést kötöttek az MTVA-val, annak megyei beszállítói lettek, a kiadásokat viszont sikerült lefaragniuk, jelentősen csökkent például a bérleti díj.

Azt azonban hozzá kell tenni, hogy a szombathelyi költségvetés idén is 55 millió forintot tett hozzá a tévé költségvetéséhez.

Savaria Városfejlesztési Kft.

A városi cégek ezen fekete báránya végnapjait éli, ugyanis közgyűlési döntés van a megszüntetéséről.

A céget láthatóan nemcsak a körülmények, hanem személyi ügyek is húzzák.

Pap Hunor ügyvezető most például a bizottságot arra kérte, hogy segítsenek összehívni a felügyelő-bizottságot, mert neki nem sikerült. (Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a feb-tagok ingyen dolgoznak, illetve egészségügyi vonatkozások is vannak.)

Savaria Turizmus Nonprofit Kft. (TDM)

Kómából ébredezni látszik viszont a másik fekete bárány. A TDM-nek egymillió forinttal több a féléves bevétele, mint a tervezett, főként egy „Savaria élménykalauz” című kiadvány felületeinek értékesítéséből kifolyólag.

A cég az ez évre tervezett 2,4 millió forintos veszteséget 900 ezer forinttal csökkentette.

A bizottság tagjainak kérdéseire adott ügyvezetői válaszokból kiderült, hogy kiírták a várva várt TDM-pályázatot, amit indul is a kft. (Elvileg ezért hozták létre.)

Az is kiderült, hogy a cég a közeljövőben egy újabb üzleti tervvel áll elő, amely többek között arra keresi a választ, hogy hogyan lehet gazdaságosabban és hatékonyabban működni.

Vasivíz Zrt.

A Vasivíz gazdálkodási adataiban semmi rendkívüli nincs, néhány érdekes információ azonban felmerült a beszámoló kapcsán.

Kiderült, a cég fejleszteni kívánja az uszodát és a termálfürdőt, valamikor a közeljövőben. Egyelőre forrás nem áll rendelkezésre, de bíznak benne, hogy talán már jövőre pályázni tudnak.

Ennél nagyobb fejtörést okoz a cégnek – és majd a városnak is - a januártól esedékes közműtörvény, ami becsukja a kaput a keresztfinanszírozás előtt. Azaz a cég nem „dotálhatja” az uszodát a víz- és szennyvíz bevételekből, így annak működtetésére új konstrukciót kell kitalálni. Erről még valószínűleg hallani fogunk.

Ezzel némileg összefüggésben Sági József képviselő (Fidesz) felvetette, hogy az uszoda bekapcsolódhatna az iskolák mindennapos testnevelésébe, amire Kohuth Viktor vezérigazgató azt válaszolta, hogy „tárgyalhatunk róla”.

.